Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОП "Региони в растеж" е избрана от ЕК като част от нов пилотен проект

Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС

Българската програма „Региони в растеж“ е една от петте, които Европейската комисия избра като част от нов пилотен проект в областта на доброто управление и изграждането на административен капацитет. 

Останалите програми, които са на национално и регионално равнище, са в Гърция, в Полша, в Испания и в Хърватия. Експерти от Комисията и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ще предоставят необходимата подкрепа. Те ще се съсредоточат върху изграждането на подходяща организационна структура и развитието на необходимите умения на персонала.

Вицепремиерът, отговарящ за еврофондовете, Томислав Дончев заяви:

"Тезата за категоричната необходимост от силен административен капацитет в изпълнението на кохезионната политика звучи още по-актуално в момента, защото вече имаме публикувано предложение на Комисията за многогодишна финансова рамка, от което става ясно, че за да се справим с новите предизвикателства и да продължаваме да работим и да решаваме старите, трябва да бъдем по-ефективни от всякога".

Първата фаза на проекта, която трябва да започне през лятото и да приключи до края на март догодина, ще бъде посветена на изготвянето на пътна карта за изграждане на административен капацитет. За нея са заделени 900 000 евро от Европейския фонд за регионално развитие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени