Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов на аудиенция при папа Франциск

Снимка: БГНЕС

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск ще приеме на аудиенция министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът е на официално двудневно посещение в Рим и Ватикана по случай празника на българската просвета и култура. Това ще е втората среща на българския премиер с папа Франциск.

Последната визита на Борисов във Ватикана се състоя преди три години. По традиция Негово Светейшество ще посрещне българската делегация в Апостолическия дворец, който представлява комплекс от сгради, строени в различни епохи - между 12 и 19 век.

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който представлява Българската православна църква в делегацията, каза за мисията на Светите братя:

"Това е историческо събитие, което преди доста векове назад братята Кирил и Методий извършиха, отивайки, за да бъдат благословени и да получат разрешението от папата, за да можем всички ние в момента, благодарение на тях, да разбираме своята вяра с умовете и със сърцата си".

Премиерът Борисов ще поднесе на папа Франциск три подаръка - картина на българския художник Павел Митков, изобразяваща Свети Иван Рилски в пещерата, в която е живял, копие на четвероевангелие на цар Иван Александър и разсад  за 33 маслодайни рози от Казанлък.

Преди да отпътува за София, министър-председателят ще се срещне и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна