Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея обяви, че е готова да преговаря със САЩ по всяко време

Пхенян заяви това, въпреки решението на американския президент Доналд Тръмп да отмени срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, която беше планирана за 12 юни в Сингапур

| обновено на 25.05.18 в 17:43
Северна Корея
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея обяви, че е готова да преговаря със САЩ по всяко време, въпреки решението на американския президент Доналд Тръмп да се откаже от планираната за 12 юни среща на високо равнище със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. 
В изявление първия заместник външен министър на Северна Корея Ким Ге-гуан изразява готовност за диалог лице в лице и посочва, че едностранното решение на САЩ показва колко сериозна е неприязънта между двете страни и подчертава нуждата  от среща между лидерите. 
Преди ден високопоставен представител на Белия дом заяви, че причина за решението на американският президент са нарушените обещания от страна на Пхенян, както и прекъснатата линия за пряка комуникация с Вашингтон. 
Междувременно американският президент Доналд Тръмп обясни, че санкциите на Вашингтон спрямо Пхенян продължават. 
Първите дипломати на САЩ и Южна Корея Майк Помпейо и Кан Кьон-уа се договориха да продължат да работят за създаването на подходящи условия за преговори между Вашингтон и Пхенян.  


Съжаление за решението на Тръмп да отмени срещата изразиха редица световни лидери: 

След срещата си в Санкт Петербург с френския си колега Еманюел Макрон президентът Владимир Путин изрази надежда, че срещата все пак ще се състои. Макрон от своя страна добави, че процесът трябва да продължи въпреки трудностите, защото това е необходимо за мира и сигурността.
Японският външен министър Таро Комо, заяви че неговата страна разбира решението на Тръмп. "Безсмислено е да се провежда среща, която не се очаква да доведе до резултати", подчерта японският първи дипломат.
Южнокорейският президент Мун Дже-ин и британският премиер Тереза Мей изразиха съжаление за решението на Вашингтон. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че Съединените щати и Северна Корея не трябва да се отказват.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна