Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Водеща тема за англоезичната преса днес е отменената среща между президента на Съединените щати Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Американският държавен глава изрази съжаление, че "тази пропусната възможност е наистина скръбен момент в историята", но именно той отмени планираната за 12 юни в Сингапур среща, пише вестник "Ню Йорк таймс". Тръмп обвини Пхенян в недобросъвестност, а Северна Корея реагира с удивително помирително изявление, в което изрази надежда, че американецът може да размисли, допълва изданието. 

Решение на Доналд Тръмп бележи дипломатически и личен провал за американския президент, коментира британският вестник "Файненшъл таймс". Именно американският държавен глава заложи отдавна възхваляваната си репутация на човек, който може да прави сделки, върху срещата с Ким, за която се съгласи, без да се консултира с външнополитическите си съветници, припомня изданието. 

Бурната история на срещата между Тръмп и Ким – от нейното изненадващо обявяване през март до внезапната ѝ отмяна вчера – е хроника на една предизвестена катастрофа, допълва по темата британското издание "Гардиън".

Руската преса пък се фокусира върху спряното разследване срещу "Газпром" и последиците за Европа. На страниците на "Икономиката днес" четем, че прекратяването на делото от Европейската комисия и изискванията по повод реекспорта са признание, че в дейността на "Газпром" няма политически подтекст, а във вестник "Взгляд" – точно обратното. "Освен това "Газпром" не бива да изисква от София обезщетения за анулирането на проекта "Южен поток", посочва вестникът, който нарича това условие "реверанс към България", пише още руското издание.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна