Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холандия и Австралия обвиниха Русия, че е отговорна за свалянето на малайзийския боинг над Украйна

Европейският съюз и НАТО също призоваха Русия да поеме своята отговорност

| обновено на 25.05.18 в 15:50
Москва заяви, че ракетата, за която се смята, че свалила малайзийския боинг, част от която бе представена на пресконференция в четвъртък, е произведена по времето на СССР през 1986 г. и от 2011 г. не е на въоръжение в руската армия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Холандия и Австралия обвиниха днес Москва, че е „отговорна“ за свалянето на полет МН17 над разкъсваната от конфликт Източна Украйна на 17 юли 2014 г. с 298 загинали, което може да доведе до завеждане на дело, съобщи АФП.

Това стана ден след като международен следствен екип заключи, че руската зенитна установка „Бук“, с която бе свален „Боинг 777“ на Малайзийските авиолинии, е дошла от руска военна бригада, базирана в Курск.

Двете страни „държат Русия отговорна за нейното участие в свалянето“ на пътническия самолет, се посочва в изявление на холандското правителство. Те може сега да представят сложното досие по случая пред международен съд или организация, се добавя в него.

Лавров: Холандците не представиха факти

Русия бързо отрече каквато и да е отговорност, като външният министър Сергей Лавров заяви днес, че холандците „не представиха факти“ в подкрепа на твърденията си, а просто спекулират с цел „постигане на техните собствени политически цели“.

Лавров каза, че е бил информиран от холандски министър, че „те практически нямат съмнения, че „Бук“ е дошъл от Русия. „Попитах за факти, доказващи това. Той не ми даде никакви факти“.

При свалянето на самолета, изпълняващ полет от Амстердам до Куала Лумпур, загинаха всичките 298 души на борда от 17 държави, повечето от тях граждани на Холандия, но и десетки австралийци.

„Свалянето на полет MH17 предизвика невъобразими страдания“, заяви холандският външен министър Стеф Блок, ден след огласяване на последните заключения на съвместния следствен екип, воден от холандци.

„На тяхна основа Холандия и Австралия сега са убедени, че Русия е отговорна за разполагането на установката „Бук“, с която е свален самолетът“, добави той.

„Правителството сега предприема следващата стъпка, с която официално да търси отговорност от Русия“, каза министърът.

ЕС и НАТО: Русия да поеме отговорност

Европейският съюз и НАТО призоваха днес Русия да поеме отговорността за трагичния случай. Върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че Русия трябва „изцяло да сътрудничи на всички усилия за установяване на отговорността“. Същото послание отправи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Руското министерство на отбраната също отхвърли изводите на съвместния следствен екип, като каза, че представената част от ракета за „Бук“ на пресконференция в четвъртък е произведена в Съветския съюз през 1986 г. и че „всички ракети, произведени в тази година, са изтеглени от въоръжение през 2011 г.“

Тези ракети през 1986 г. „най-вероятно принадлежат на украинците“, добави ведомството. И посочи, че след разпадането на СССР, в Украйна са останали около 20-ина зенитни комплекси „Бук“, като тя „не е получила нито една нова ракета“.

Държавната отговорност е отделно от наказателната

От страна се търси отговорност в случаи, когато държави нарушават международното законодателство, обяви холандското правителство, като посочи, че става дума за „сложен правен процес“. „Това е юридическият път, който Холандия и Австралия са избрали да следват“, се посочва в съобщението.

Разследването твърди, че с много усилия е успяло да възстанови пътя на конвоя с установката от Курск, пресичането на границата и влизането в Украйна чрез видеозаписи и снимки, и държи на установеното.

„Установката „Бук“, свалила полет МН17, е дошла от 53-а зенитна бригада, базирана в Курск в Русия“, заяви ръководителят на холандското разследване Вилберт Паулисен. 53-та бригада е част от руските въоръжени сили“, добави той в четвъртък.

Разследването още не е установило, кой точно е изстрелял ракетата, но то продължава, като следователите призоваха за допълнителна информация, особено от хора, които са познавали военнослужещите в 53-а бригада. Това е част от усилията им за повдигане на углавни обвинения срещу онези, които са наредили свалянето на самолета.

„Търсенето на отговорност от Русия за нейното участие в свалянето на полет МН17 на основата на международните закони е курс на действие, отделен от наказателното разследване, съдебно преследване и процес“, подчертава холандското правителство.

То настоява „Русия да влезе в разговори, целящи намиране на справедливо решение за огромните страдание и щети, причинени от свалянето на самолета“.

Разследващ сайт твърди, че идентифицирал заподозрян

Междувременно разследващият сайт Bellingcat обяви днес, че е идентифицирал втория от двамата мъже, смятани от съвместния следствен екип за топ заподозрени, след получаване на записи от разговори преди и след свалянето на самолета. Според сайта те са висши руски военни.

Руският президент Владимир Путин повтори късно в четвъртък, че Москва е трябвало да бъде включена в следствения екип.

„Украинците участват в него, въпреки че нарушиха международните правила, като не затвориха въздушното си пространство над район, където се водеха боеве“, каза Путин.

Но посочи, че Москва ще „анализира“ заключенията на съвместния следствен екип и ще „формулира нашия отговор“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна