Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антиимигрантска партия е фаворит за изборите в Словения през юни

Унгарският премиер Виктор Орбан (в средата) вее партийния флаг на Словенската демократична партия на Янез Янша (вдясно), която е фаворит да спечели изборите през юни.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Консервативната антиимигрантска Словенска демократична партия (СДС) вероятно ще е победител на предсрочните избори на 3 юни, сочи проучване, цитирано от АФП.

СДС на експремиера Янез Янша, която е подкрепяна от унгарския министър-председател националист Виктор Орбан, ще получи 24,5%, показва анкета, публикувана днес във в. „Дневник“. Тя ще е най-голямата партия, но ще има трудности с формирането на мнозинство в парламента, отбелязва АФП.

Като втора сила се очертава партията на „антисистемния“ кандидат и бивш комик Марян Шарец с 16,3%, което го прави ключов играч за формиране на коалиция, но той отхвърля коалиция със СДС.

„Разпространяването на страхове (от мигрантите) и намесата на премиер на съседна страна в нашите избори пресече всички линии. Аз и нашите членове не се виждаме в такава подредба“, заявил неотдавна Шарец пред АФП.

Орбан взе участие в конгреса на СДС по-рано този месец и повтори дълго поддържаната си съпротива срещу мигрантската политика на ЕС. Той каза, че мигранти ще продължат да пристигат, докато ЕС продължава да ги кани. „Победа за СДС и Янша ще подсигури оцеляването на словенския народ“ добави Орбан.

Анкетата сочи, че трета политическа сила ще са социалдемократите с 14,4%, следва ги Партията на модерния център на сегашния премиер Миро Церар с 10,1% и ДЕСУС, която представлява интересите на пенсионерите с 8,9%.

Тези три партии бяха в отиващото си правителство и изключват коалиция със СДС на Янша.

Единствената партия, която е готова да управлява с Янша е десноцентристката Нова Словения, която според проучването ще получи 7,1%.

Президентът Борут Пахор обяви избори на 3 юни, една или две седмици по-рано от предвиденото, след като премиерът Церар подаде оставка заради законова пречка пред инвестиционен проект на правителството.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна