Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Празника на розата - и тържества, и протести

След среща с розопроизводители в Министерството на земеделието миналата неделя беше подкрепена идеята за изготвяне на специален закон за розата, който да регламентира ясни правила по цялата верига на производство

2
Казанлъшката роза се отглежда заради цветовете, които съдържат етерични масла и от които се произвежда известното по цял свят българско розово масло. Тя заема почти 100 % от площта на маслодайната роза в България и е сред най-разпознаваемите национални символи на България
Снимка: БГНЕС

Розопроизводители отбелязват днес традиционния Празник на розата. В розовите градини край Карлово - градът, чийто символ е Царицата на аромата, много гости от страната и чужбина ще могат да наблюдават ритуала "розобер", а след шествие до площад "20-и юли", ще започне и специална програма - на площада в Карлово ще има фолклорен танцов спектакъл, а в Бухаловия хан и историческия музей ще има демонстрация на розоварене и дегустация на продукти от маслодайна роза. Ще бъде избрана царица на розата. 

Протести днес няма да има, увери Зара Клисурова, председател на Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури. Тя подчерта, че кампанията е към своя край и през последните дни дестилериите в района изкупуват предлаганата суровина:

"Цените се покачват - сега отиват 2, 20 - 2, 40 - 2, 50 лева. Нормално влиза цветът в розоварните вече, защото не е голямо количество.  Така че самият процес от само себе си се нормализира".

Зара Клисурава припомни, че предстои регистрираните производители да получат държавна помощ "де минимис" заради проблемите с тазгодишната реколта и че започва изработването на нов Закон за розата, за да има регулация по цялата верига на производството.



В Стрелча обаче - за първи път от 22 години, празникът няма да бъде отбелязан. Вместо това розопроизводителите ще протестират заради ниските изкупни цени на продукцията им. Те ще изразят недоволството си, като посипят центъра на Стрелча с розов цвят.  Изкупната цена в региона варира между 1,80 и 2 лева, но въпреки това не всеки ден продукцията се изкупува. Производителите са категорични, че тази цена ги обрича на фалит, тъй като берачите получават по лев на килограм розов цвят и при това положение няма как да покрият дори и разходите си. Затова те настояват държавата да се намеси и да регулира отношенията в сектора.
Протестът е обявен за 17.00 часа.  На него се очаква да присъства и омбудсманът Мая Манолова. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна