Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадваща среща на лидерите на Северна и на Южна Корея

4
Ким Чен-ун (вляво) и Мун Дже-ин се поздравяват преди разговорите в Панминчжон.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун се срещна днес с президента на Южна Корея Мун Дже-ин в демилитаризираната зона между двете страни ден, след като американския президент Доналд Тръмп допусна, че негова среща с Ким все пак е възможна, предаде АФП.

Президентството в Сеул съобщи, че двамата са разговаряли около два часа в граничното селище Панминчжон, където бе и първата им среща на миналия месец, завършила с декларация за подобряване на отношенията.

 „Те проведоха откровена размяна на мнения за изпълнението на декларацията от Панминчжон, приета на 27 април, както и за необходимостта от успешно провеждане на срещата на високо равнище между САЩ и Северна Корея“, съобщи канцеларията на Мун. Утре южнокорейският президент ще обяви лично резултатите от днешната среща с Ким, се посочва в изявлението.

Тръмп обяви в четвъртък, че отменя планираната си за 12 юни в Сингапур среща със Ким Чен-ун, но ден по-късно допусна, че може да се състои, тъй като имало плодотворни разговори със севернокорейски представители.

Канцеларията на южнокорейския президент разпространи снимки от днешната среща, на която Мун се ръкува с Ким и сестра му Ким Йо-чен, която изигра важна роля в последните преговори със Сеул. Тя се състояла в голяма сграда, намираща се в севернокорейската част на Панминчжон.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна