Eмисия новини
от 22.00 часа

Българи се събраха в Лондон, за да отбележат 24 май на площад „Голдън скуеър"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Целта на организаторите на събирането бе да запознаят лондончани с българската общност. Така че участници в събитието бяха не само българи, живеещи във Великобритания, и поканените гости от лондонското кметство и британски граждани, приятели на България, но и всички намиращи се по това време на площада в Сохо. А на всички бе предложено възможно най-доброто българско - като се започне от богата трапеза с типичната българска баница и се прилючи с народните танци. Бойко Боев, който е създател на сайта „Разходки в Лондон“ и е в основата на инициативата за сближаването на общностите изтъкна, че е добре, че лондонското кметство има желание да чуе какво мислят другите общности, а пък българската общност има какво да каже.

Сред гостите бе известният британски разследващ журналист Дейвид Хенке, който популяризира в неговия блог българската иницитива за сближаване на общностите. Той отбеляза, че е решил да подкрепи българката общност, защото смята, че тя има твърде лошо име в британские медии. Твърди се, че българите идват във Великобритания само, за да получават социални помощи и че дори са мързеливи. Но както изтъкна Дейвид Хенке, проведено съвсем наскоро за първи път академично проучване какво представлява българската общност напълно разбива тези погрешни представи за българите. Проучването е предоставено на лондонския кмет Садик Хан.

„Що се отнася до мен, вие сте изключително добре дошли тук. Вие също допринасяте много за тази страна и ние също трябва да сме ви благодарни.“, заяви Дейвид Хенке.

Проучването е предоставено на лондонския кмет Садик Хан.

Светлият български празник 24 май бе почетен в края на събирането, като участващите българи огласиха „Голдън скуеър“ в Сохо с „Хубава си моя горо“ и „Върви народе възродени!“.


Още от