Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Италия призова на разговор Карло Котарели за връчване на мандат за правителство

| обновено на 28.05.18 в 01:08

Днес президентът на Италия Серджо Матарела кани на разговор икономиста Карло Котарели за връчване на евентуален мандат за съставяне на правителство. Това стана, след като вчера номинираният за премиер Джузепе Конте върна мандата за съставяне на ново правителство, който му беше връчен от италианския президент на 23-ти този месец.

След като предложеният за премиер от "Пет звезди" и "Лига" Джузепе Конте върна мандата поради мотивирано несъгласие на президента на страната министър на икономиката да е антиевропеистът Паоло Савона, днес се прави поредният опит Италия да има ново правителство. За целта президентът Матарела призова на разговор икономиста Карло Котарели за връчване мандат за съставяне на технически кабинет.

В подкрепа на президента са демократите и "Форца Италия" на Берлускони, а "Лига" и "Пет звезди" са за предсрочни избори, докато "Братя на Италия" от десния блок  заплашват Матарела с импийчмънт, към което се присъедини и "Пет звезди". 

"Ние бяхме на няколко крачки от съставяне на правителство и бяхме спрени, защото в нашия кабинет имаше министър, критикувал Европейския съюз", заяви в интервю за телевизия РАИ Луиджи Ди Майо, който направи призив за импийчмънт заради "предателство към държавата, тъй като Матарела отхвърли евроскептичен кандидат за министър на икономиката". 

Според лидера на "Братя на Италия" Джорджа Мелони, това, че президентът е отхвърлил кандидатурата на Паоло Савона за министър на икономиката, означава, че "Матарела се намира под влиянието на чуждестранни интереси и възпрепятства съставянето на ново правителство". "Това изисква от парламента да разгледа възможността президентът да бъде обвинен в държавна измяна", допълват от партията, цитирани от ТАСС.

Карло Котарели е бивш комисар по надзора на публичните разходи в правителството на Енрико Лета, а по време на правителството на Матео Ренци стана изпълнителен директор на Съвета на Международния валутен фонд. От края на миналата година 64-годишният Котарели е директор на отдела за "Наблюдение на италианските обществени финанси" към Католическия университет в Милано.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна