Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слави Бинев: Националната база по таекуондо – печат за дружбата между България и Република Корея

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Изграждането на Националната база за подготовка на състезателите по таекуондо (олимпийска версия) ще бъде един печат за дружбата между Република Корея и България“, това заяви специално за предаването „Спорт и музика“ президентът на Българската федерация по таекуондо Слави Бинев.

„В момента имаме възможност за избираме между два терена в София. Единият ни се предоставя с помощта на Министерството на отбраната, а другия със съдействието на Столичната община. Смятам, че преди лятото ние ще имаме отредена земя, на която ще построим тази база, която ще бъде в услуга и на гражданското общество не само в София, но и в България“, допълни Бинев.

Президентът на централата коментира и организацията на първите в света Мултиевропейски игри по такеуондо, който ще се проведат в Пловдив.

„Всяко начало е трудно. Имаме претенции това първенство да се превърне в едни мини Олимпийски игри и то ежегодно. Победителите ще получат титлата „европейски шампион“, но това ще бъде много повече, защото този турнир ще е ранкингов и ще носи точки за ранглистите.

Основен проблем в организацията беше, че времето не достигна да обясним на хората от всички федерации и клубове каква е идеята на това състезание. Но, съм сигурен, че то ще се превърне в едно от най-успешните събития в света. До момента има записани около 1400 – 1500 състезатели. Сигурно ще достигнат до 2000. Това обаче е далеч под обявената от нас амбициозна цифра.

Отчитам като грешка пасивността на българските треньори. Те разчитаха на записване в последния момент, като разчитаха на това да имат една привилегия, тъй като сме домакини. Това се оказа грешка, защото в категориите /като детските и дисциплината пумсе/ в които нямаше достатъчно хора бяха елиминирани от европейската федерация и за това остана само дисциплината спаринг“, завърши Бинев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна