Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия е все още без нов кабинет

Противно на очакванията вчера не бе оповестено служебното правителство на Италия. Получилият мандат за това Карло Котарели се срещна с президента на страната Серджо Матарела, но ясен резултат от разговора между тях няма. 

Котарели и Матарела разговаряха близо час, но никой от тях не се появи пред журналистите. Говорител на президента уведоми, че те ще се срещнат утре. Ситуацията е много сложна, защото служебното правителство ще е временно и някои партии смятат, че е по-добре веднага да има предсрочни избори. Има сериозни настроения срещу държавния глава, който не одобри кабинета на Джузепе Конте, предложен от „Пет звезди” и „Лига”. Във връзка с това, демократите организират манифестация на 1-и юни в защита на президента на страната Серджо Матарела. На следващия ден, митинги ще проведат „Пет звезди” и дясната коалиция, несъгласни с него.

Кризисната политическа ситуация се отрази много негативно на фoндовата борса в Милано, а лихвеният спред между десетгодишните облигации на Италия и Германия се разшири до 320 базисни пункта, равно на големи загуби за Италия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна