Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порошенко : Властите в Киев ще осигурят постоянна защита на руския журналист Аркадий Бабченко и на семейството му

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Петро Порошенко съобщи, че властите в Киев ще осигурят постоянна защита на руския журналист Аркадий Бабченко и на семейството му. Порошенко  заяви, че украинските служби ставали все по-силни в работата си срещу, както той се изрази руската агресия. Част от нея бил заговорът за убийството на Бабченко:

„ по каква причина този Руски заговор за да дестабилизира ситуацията в Украйна, да се показва , че властите ни не ефективни и разбира се да ликвидират онези от които Русия страхува най- много. поздравявам още веднъж за успешната операция и, че не им позволихме да изпълнят този сценарий.“

Русия отрече твърденията на украинските власти да е планирала убийство на Бабченко, който е критик на президента Владимир Путин. Москва обвини Киев, че използва журналиста за пропаганда.

Днес Бабченко се появи изненадващо на пресконференция на Службата за сигурност на Украйна, след като преди това беше съобщено, че късно снощи в Киев е бил застрелян в гърба. Украинските власти съобщиха, че са задържали организатора на атентата, за който били платени 40 000 долара.

Освен Бабченко, били поръчани убийствата на още 29 души в Украйна. А на арестувания било поръчано да закупи цял арсенал, включително 300 автомата "Калашников", гранатомети и експлозиви.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна