Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на промишлената активност в Китай въпреки поредно понижение на новите експортни поръчки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Промишлената активност в Китай се разшири през май със стабилно темпо, тъй като подобряването на производството и на вътрешния бизнес успяха да се противопоставят на влошаването на новите експортни поръчки за втори пореден месец, показват резултати от проучване на компанията Caixin Insight Group и на агенция Markit, което е в контраст с аналогично проучване на Националното статистическо бюро, отчитащо ускоряване на бизнес експанзията в промишления сектор до 8-месечен връх.

Индексът PMI, определян от двете частни агенции, стабилизира в априлското ниво от 51,1 пункта (недалеч от петмесечно дъно от 51,0 пункта, отчетно през март), докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово слабо повишение до 51,2 пункта. Това представлява стабилно задържане на индекса над важното ниво от 50 пункта (водораздел между свиване и експанзия на бизнес активността) за дванадесети пореден месец.

Производственият PMI индекс обаче нарасна през май до тримесечен връх от 51,8 пункта, като в същото време промишлените мениджъри виждат по-силен растеж на вътрешните поръчки, но при намаляване на експортните поръчки за втори пореден месец.

Проучването на Caixin предполага, че китайската промишленост запазва солидно ниво на растеж въпреки рестриктивните правителствени мерки за ограничаване на индустриалното замърсяване, забавящият се жилищен пазар и търговското напрежение със САЩ.

"Оперативните условия в производствения сектор остават като цяло стабилни. В същото време ръстът на производствените цени набира скорост, но положението с износа е все още разочароващо", отбеляза Чжъншън Чжун, който е икономист в анализаторската компания CEBM Group. "Индексът на новите експортни поръчки остава през май на негативна територия (под нивото от 50 пункта) за втори пореден месец, което предполага, че ситуацията с износа е все още неприветлива", допълни той.

Трябва да се има предвид, че официалният PMI индекс (на китайската статистика) и аналогичният индекс на Caixin се базират на данни, събрани от месечните отговори на въпросници, изпратени до мениджъри на повече от 400 промишлени компании. В сравнение с обхвата на официалното проучване, което включва предимно големите държавни компании, индексът PMI на Caixin обаче има склонност да следи по-внимателно промишлената активност на по-малките частни производители.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна