"Стандард енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на Дойче банк

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък агенция "Стандард енд Пуърс" понижи своя кредитен рейтинг за Дойче банк, изразявайки опасения относно плановете за преструктуриране на водещия германски кредитор, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Рейтинговата агенция намали дългосрочния рейтинг до "BBB+" от "A" както на банката като цяло, така и на нейните основни дъщерни дружества.

Намиращата се в затруднение банка съобщи през миналата седмица, че планира да съкрати хиляди работни места в опит да направи основен ремонт на оперативната си дейност и да намали разходите си, за да подобри оперативната си дейност и да намали разходите си.

"Стандард енд Пуърс" обаче заяви, че вижда "значителни рискове при изпълнението на осъвременената банкова стратегия в условията на продължаващи неблагоприятни пазарни условия в сравнение с нейните конкуренти".

Трябва да се има предвид, че инвеститорите на Дойче банк поискаха оставката на нейния председател - Пол Ахлейтнер по време на годишното общо събрание, проведено през миналата седмица. Вчера пък "Уолстрийт джърнъл" цитира секретна информация, според която още преди година Федералният резерв е определил като "тревожно" състоянието на разрастващия се американски бизнес на Дойче банк. Всички това допринесе за продължаващото понижение на акциите на водещата германската банка, като от началото на годината те се обезцениха с близо 42%.

Въпреки понижения рейтинг обаче, "Стандард енд Пуърс" отбеляза, че запазва стабилна перспектива за кредитния рейтинг на Дойче банк, посочвайки, че с течение на времето нейното ръководство ще изпълни плановете за преструктуриране и ще постигне дългосрочните си цели.

Акциите на Дойче банк стартират търговията в петък с известно повишение от около 1%, игнорирайки понижения кредитен рейтинг от страна на "Стандард енд Пуърс", след като вчера те се сринаха с близо 7% в резултат на информацията, че Федералният резерв е определил като "тревожно" състоянието на разрастващия се американски бизнес на големия немски кредитор.


Още от категорията
Валдис Домбровскис

ЕК отхвърли проектобюджета на Италия за 2019 година

Във вторник Европейската комисия отхвърли проектобюджета на Италия за 2019 година, тъй като бюджетните планове нарушават правилата на ЕС. Комисията поиска от властите в Рим да представят нова бюджетна рамка през следващите три седмици, като по този начин европейските управляващи в Брюксел упражниха за първи път своите правомощия, които получиха..

публикувано на 23.10.18 в 17:01

България и Румъния с най-голям потенциал за растеж на онлайн и на конвенционалните продажби на дребно до 2022 година

Консервативен сценарий за растеж показва, че електронната онлайн търговия в шестте страни от Централна и Източна Европа, членове на ЕС, може да се увеличава с 8,8% годишно от базовите 13,1 млрд. евро до около 20,0 млрд. евро. Румънски медии цитират най-новия доклад за логистика и търговия на дребно на Colliers International, според който все..

публикувано на 23.10.18 в 16:51

Димитър Радев: Процесът по присъединяване на България към еврозоната даде старт на редица реформи

Началото на процеса по присъединяване на България към еврозоната даде тласък на редица реформи в страната. Това се казва в публикация на управителя на БНБ Димитър Радев в изданието "Euromoney".  Радев подчертава, че страната ни тръгва по пътя на Механизма за тясно сътрудничество, което е новост в процеса към присъединяване към валутния съюз...

публикувано на 23.10.18 в 16:47

Спад на акциите на Caterpilar Inc. и 3M Co. с над 7% оказва сериозен натиск върху индекса DJIA преди старта на Уолстрийт

Фючърсите на фондовия индекс DJIA се разделят с близо 400 пункта преди старта на реалната търговия на Уолстрийт, тъй като само солидният спад от над 7% на акциите на водещи компании в лицето на Caterpillar Inc. и 3М Co. отнема около 150 пункта от стойността на основния индекс на сините чипове (на 30-те най-значими американски компании)...

публикувано на 23.10.18 в 16:09

Техническият университет организира изложението "Дни на кариерата" за своите студенти

За тринадесети път Техническият университет в София организира изложението на работодателите "Дни на кариерата" за своите студенти.   Целта на инициативата е младите хора с най-търсените специалности на пазара на труда да бъдат мотивирани да останат да работят в България.  146 компании, повече от които български, и организации от професионалните..

публикувано на 23.10.18 в 15:34

Саудитският енергиен министър успокои пазарите относно петролните доставки, предизвиквайки рязък ценови спад

Петролните фючърси се понижават доста рязко по време на търговията във вторник, след като енергийният министър на Саудитска Арабия успокои пазарите, отбелязвайки, че Рияд няма да използва цените на петрола като оръжие, подобно на петролното ембарго, наложено през 1973 година. На стартиралата във вторник международна инвестиционна конференция в..

публикувано на 23.10.18 в 14:20

Менда Стоянова: Излишъкът в хазната ще се формира от неосъществени капиталови разходи

Излишъкът в хазната в края на годината ще се формира заради неосъществени капиталови разходи, заяви в предаването "12+3" председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова. Очакванията за приключването на Бюджет 2018 ще е на 0,5% от БВП на плюс, каза Стоянова и добави, че към момента излишъкът е 2,5 млрд. лева, но ще..

публикувано на 23.10.18 в 13:39