Ръст на европейските акции, след като Италия и Испания се сдобиха с нови правителства

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Борсите в Мадрид и Милано оглавяват доброто представяне на европейските фондови пазари в петък, след като Италия и Испания успяха да се сдобият с нови правителства.

Договореното коалиционно правителство между популисткото движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига", което се очаква да положи клетва довечера, сложи край на тримесечната политическа криза в Италия и премахна риска от провеждането на предсрочни избори. Това помогна за ръст на миланския фондов индекс FTSE MIB с 2,52% и до по-нататъшно намаляване на напрежението на италианския дългов пазар. Трябва да се има предвид, че политическата криза на Апенините през последните седмици доведе до сериозен спад на борсата в Милано, като индексът MIB загуби над 9% от стойността си в рамките на отминалия месец май (най-слабо негово представяне от юни 2016-а година насам).

Банковият сектор в Италия сякаш реагира най-позитивно на новината, че няма да има предсрочни избори, като акциите на Banco BPM, BPER, UBI и Intesa Sanpaolo поскъпват с между 6% и 11%, парирайки част от солидните загуби през месец май.

Солидно повишение с 1,8% бележи и основният индекс на борсата в Мадрид - Ibex-35, отскачайки от вчерашно двумесечно дъно, тъй като днешният успешен вот на недоверие спрямо вече бившия испански премиер Мариано Рахой беше напълно очакван. Според политическите правила в Испания лидерът на основната опозиционна социалистическа партия Педро Санчес става автоматично новият премиер на страната, въпреки че не е ясно колко дълго ще може да управлява, тъй като неговата партия разполага с едва 84 депутатски места в 350-местния парламент.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,95% след вчерашно понижение с 0,6%, но въпреки това е на път да отбележи седмичен спад от около 1%.

Германският фондов индекс DAX 30 нараства с 0,87%, възстановявайки част от солидния спад в четвъртък с 1,4%, който беше провокиран от рязка обезценка на акциите на Дойче банка и на автомобилните компании.

Френският индекс CAC40 пък се повишава с 1,18%, а британският FTSE100 - с 0,65%.

Въпреки днешния подем на европейските борси инвеститорите изглеждат предпазливи с оглед на вече влезлите в сила високи мита на САЩ за вноса на стомана и на алуминий от ЕС, като ще се следи внимателно очаквания отговор на Брюксел. С интерес ще се следят и важните данни за американския трудов пазар и за нивото на безработица през май (от 15:30ч. наше време) и дали те ще променят настоящата политика на федералния резерв на постепенно повишаване на лихвените ставки.


Още от категорията

Спад на цените на петрола с близо 3% след силен ръст на седмичните петролни доставки в САЩ

Петролните фючърси се понижават с между 2,5% и 3,0%, след като Енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващ ръст с 6,5 млн. барела на американските петролни складови запаси за седмицата до 12-и октомври. Това представлява увеличение за четвърта поредна седмица, като данните на EIA не потвърждават аналогично проучване на..

публикувано на 17.10.18 в 17:55
Ли Къцян

Китайският премиер вижда засилващ се натиск върху икономиката в резултат на търговската война със САЩ

Китайската икономика е изправена пред нарастващ натиск и правителството ще предприеме целенасочени мерки за предотвратяване на големи колебания в растежа, заяви премиерът на страната Ли Къцян по време на своята визита в Европа. "Тъй като международната обстановка е сложна и нестабилна, натискът върху китайската икономика се е увеличил, но ние..

публикувано на 17.10.18 в 17:37

Спад на акциите на IMB и силен ръст на тези на Netflix след разнопосочни финансови отчети

Акциите на IMB се понижават с 5% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, след като голямата технологична компания отчете по-добри от прогнозите печалби за третото тримесечие, но по същото време и по-слаби от очакваното приходи. Негативното представяне на акциите на IBM преди началото на реалната американска търговия доведе до понижение на..

публикувано на 17.10.18 в 15:49

Прокуратурата във Франкфурт обискира централата на Opel

Прокуратурата във Франкфурт проведе обиски в централата на автомобилния гигант Opel в Рюселсхайм и в завода в Кайзерслаутерн. Компанията ще трябва да извърши принудително връщане на 100 хиляди возила заради подозрения в дизелова измама, включваща манипулиране на софтуер, отчитащ изгорелите газове на дизеловите автомобили, съобщи Ройтерс. От..

публикувано на 17.10.18 в 15:17

ЕК може да отхвърли бюджета на Италия за 2019 година, възможно е и понижаване на кредитния рейтинг

Бюджетът на Италия за 2019 година може да не бъде одобрен от Европейската комисия, като е възможно и намаляване на кредитния рейтинг на страната, предупреди в сряда висш представител на властта в Рим, съобщава Ройтерс. "Да кажем, че има предпоставка ЕК да започне процедура  за нарушаване на бюджетните правила", заяви в интервю за Radio..

публикувано на 17.10.18 в 15:01

Евростат: Свиване на строителството в ЕС и България в края на лятото

Продукцията в строителния сектор на Европейски съюз и в частност на България се понижи през август спрямо юли, като нашата страна и една от четирите членки на Съюза, в които е отчетно намаляване на строителството и на годишна база, показват данни на Евростат. Строителството в ЕС се сви през август с 0,5% спрямо юли, когато остана на нивото от..

публикувано на 17.10.18 в 14:03

Забавяне на британската инфлация през септември

Потребителската инфлация във Великобритания се забави през септември по-рязко от очакваното, но остава стабилно над целевото ниво на Английската централна банка от 2 на сто, което запазва живи перспективите за предпазливо повишение на лихвените ставки през следващите няколко години, показват данни на официалната британска статистика ONS...

публикувано на 17.10.18 в 13:18