Ръст на европейските акции, след като Италия и Испания се сдобиха с нови правителства

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Борсите в Мадрид и Милано оглавяват доброто представяне на европейските фондови пазари в петък, след като Италия и Испания успяха да се сдобият с нови правителства.

Договореното коалиционно правителство между популисткото движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига", което се очаква да положи клетва довечера, сложи край на тримесечната политическа криза в Италия и премахна риска от провеждането на предсрочни избори. Това помогна за ръст на миланския фондов индекс FTSE MIB с 2,52% и до по-нататъшно намаляване на напрежението на италианския дългов пазар. Трябва да се има предвид, че политическата криза на Апенините през последните седмици доведе до сериозен спад на борсата в Милано, като индексът MIB загуби над 9% от стойността си в рамките на отминалия месец май (най-слабо негово представяне от юни 2016-а година насам).

Банковият сектор в Италия сякаш реагира най-позитивно на новината, че няма да има предсрочни избори, като акциите на Banco BPM, BPER, UBI и Intesa Sanpaolo поскъпват с между 6% и 11%, парирайки част от солидните загуби през месец май.

Солидно повишение с 1,8% бележи и основният индекс на борсата в Мадрид - Ibex-35, отскачайки от вчерашно двумесечно дъно, тъй като днешният успешен вот на недоверие спрямо вече бившия испански премиер Мариано Рахой беше напълно очакван. Според политическите правила в Испания лидерът на основната опозиционна социалистическа партия Педро Санчес става автоматично новият премиер на страната, въпреки че не е ясно колко дълго ще може да управлява, тъй като неговата партия разполага с едва 84 депутатски места в 350-местния парламент.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,95% след вчерашно понижение с 0,6%, но въпреки това е на път да отбележи седмичен спад от около 1%.

Германският фондов индекс DAX 30 нараства с 0,87%, възстановявайки част от солидния спад в четвъртък с 1,4%, който беше провокиран от рязка обезценка на акциите на Дойче банка и на автомобилните компании.

Френският индекс CAC40 пък се повишава с 1,18%, а британският FTSE100 - с 0,65%.

Въпреки днешния подем на европейските борси инвеститорите изглеждат предпазливи с оглед на вече влезлите в сила високи мита на САЩ за вноса на стомана и на алуминий от ЕС, като ще се следи внимателно очаквания отговор на Брюксел. С интерес ще се следят и важните данни за американския трудов пазар и за нивото на безработица през май (от 15:30ч. наше време) и дали те ще променят настоящата политика на федералния резерв на постепенно повишаване на лихвените ставки.


Още от категорията

Водещите рейтингови агенции очакват рецесия в Турция

Финансовият и икономически натиск върху Турция расте, след като трите водещи кредитни агенции снижиха доверието си в страната. Според анализаторите на Standard&Poor's, Moody's и Fitch Турция е изправена пред дългосрочна рецесия. Очаква се, икономическият ръст догодина да спадне с половин процент, а инфлацията да нарасне до 22 процента. От началото..

публикувано на 19.08.18 в 12:04
Венецуелският министър на комуникациите и информацията Хорхе Родригес на пресконференция в Каракас.

Венецуела маха ДДС за храни и лекарства

Венецуелските власти вече няма да облагат храните и лекарствата с данък върху добавената стойност (ДДС), обяви днес министърът на комуникациите и информацията Хорхе Родригес, предаде БТА. Ще бъде премахнат ДДС „върху всички стоки за масово потребление, например храните, лекарствата и стоките за селското стопанство“, цитира изявлението..

публикувано на 19.08.18 в 11:31

Гърция трябва да спазва ангажиментите си пред кредиторите, настоява централната банка

Управителят на Гръцката централна банка предупреди страната да не се отмята от поетите ангажименти към кредиторите, след като излезе утре от последния спасителен план. В противен случай пазарите ще я изоставят, каза Янис пред вестник "Катимерини". Той е на мнение, че всяко отстъпление от мерките за строги икономии може да постави Гърция пред големи..

публикувано на 19.08.18 в 08:08
министър Паоло Савона (в средата)

Италиански министър очаква удвоен икономически растеж догодина

Италианското правителство може да удвои икономическия растеж догодина с помощта на значителни инвестиции от частния сектор, заяви министърът по европейските въпроси Паоло Савона, цитиран от агенция Ройтерс. По-рано този месец министърът на икономиката Джовани Триа прогнозира ръст за 2019 г. от 1 или малко повече от 1 процент. Според Савона брутният..

публикувано на 18.08.18 в 22:50

ДКСБТ: Минимално поевтиняване на индекса на тържищните цени се отчита през седмицата

Минимално поевтиняване на индекса на тържищните цени се отчита през седмицата, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Намалението на цените на едро се дължи основно на изобилието на характерни за лятото плодове и зеленчуци на пазара. Някои месни и млечни продукти поскъпват спрямо седмица по-рано, но ръстът не е толкова..

публикувано на 18.08.18 в 15:33

"Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Русия

Международната рейтингова агенция "Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Русия в чуждестранна валута на инвестиционно равнище с "позитивна" прогноза и прогнозира, че растежът на брутния вътрешен продукт през 2019 година може да се забави до 1,5 процента. Агенцията коментира още, че руската икономика се е справила добре с априлския кръг..

публикувано на 18.08.18 в 11:16

БДЖ възлага обществена поръчка за 42 нови влака

БДЖ даде ход на открита процедура за възлагане на обществена поръчка за купуване на 42 нови пътнически влака. Прогнозната стойност на поръчката е 675 милиона лева без ДДС, съобщиха от компанията. Срокът за подаване на оферти е до 12 октомври, а отварянето им ще е на 15 октомври тази година.  Обхватът на поръчката включва 2 основни дейности - доставка..

публикувано на 17.08.18 в 21:59