Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на европейските акции, след като Италия и Испания се сдобиха с нови правителства

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Борсите в Мадрид и Милано оглавяват доброто представяне на европейските фондови пазари в петък, след като Италия и Испания успяха да се сдобият с нови правителства.

Договореното коалиционно правителство между популисткото движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига", което се очаква да положи клетва довечера, сложи край на тримесечната политическа криза в Италия и премахна риска от провеждането на предсрочни избори. Това помогна за ръст на миланския фондов индекс FTSE MIB с 2,52% и до по-нататъшно намаляване на напрежението на италианския дългов пазар. Трябва да се има предвид, че политическата криза на Апенините през последните седмици доведе до сериозен спад на борсата в Милано, като индексът MIB загуби над 9% от стойността си в рамките на отминалия месец май (най-слабо негово представяне от юни 2016-а година насам).

Банковият сектор в Италия сякаш реагира най-позитивно на новината, че няма да има предсрочни избори, като акциите на Banco BPM, BPER, UBI и Intesa Sanpaolo поскъпват с между 6% и 11%, парирайки част от солидните загуби през месец май.

Солидно повишение с 1,8% бележи и основният индекс на борсата в Мадрид - Ibex-35, отскачайки от вчерашно двумесечно дъно, тъй като днешният успешен вот на недоверие спрямо вече бившия испански премиер Мариано Рахой беше напълно очакван. Според политическите правила в Испания лидерът на основната опозиционна социалистическа партия Педро Санчес става автоматично новият премиер на страната, въпреки че не е ясно колко дълго ще може да управлява, тъй като неговата партия разполага с едва 84 депутатски места в 350-местния парламент.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,95% след вчерашно понижение с 0,6%, но въпреки това е на път да отбележи седмичен спад от около 1%.

Германският фондов индекс DAX 30 нараства с 0,87%, възстановявайки част от солидния спад в четвъртък с 1,4%, който беше провокиран от рязка обезценка на акциите на Дойче банка и на автомобилните компании.

Френският индекс CAC40 пък се повишава с 1,18%, а британският FTSE100 - с 0,65%.

Въпреки днешния подем на европейските борси инвеститорите изглеждат предпазливи с оглед на вече влезлите в сила високи мита на САЩ за вноса на стомана и на алуминий от ЕС, като ще се следи внимателно очаквания отговор на Брюксел. С интерес ще се следят и важните данни за американския трудов пазар и за нивото на безработица през май (от 15:30ч. наше време) и дали те ще променят настоящата политика на федералния резерв на постепенно повишаване на лихвените ставки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени