Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбълът ни е на крачка от златото в многобоя на европейското първенство в Гуадалахара

Снимка: БФХГ

Българският ансамбъл е на крачка от спечелването на златото в многобоя на европейското първенство по художествена гимнастика в Гуадалахара (Испания). Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова изпълниха по изключителен начин композицията си с 5 обръча и взривиха публиката в залата, след като получиха оценка от 23.100 точки, от които 14.300 за трудност.

Така световните ни вицешампионки поведоха във временното класиране и се класираха и за финала на този уред, който е в неделя.

"Аз нямам думи, беше наистина уникално. За първи път получаваме такава оценка и публиката беше невероятна", заяви веднага след края на съчетанието капитанът Симона Дянкова.

"Беше уникално, всяка секунда буквално се наслаждавах. До сега никога не съм изпитвала такова удоволствие", добави Елена Бинева.

"Отговорността беше по –голяма, тъй като състезанието е отборно и все още е, защото имаме да защитим това което направихме днес", допълни Лаура Траатс.

"Мисля, че след тези емоции дълго няма да мога да спя", завърши Стефани Кирякова.

На второ място след изпълненията с пет обръча е петорката на Русия с 22.500 точки, а трети за сега е състава на Италия с 21.800 точки. Шестицата допълват Украйна с 21.050 точки, Испания с 19.200 точки и Беларус с 18.750 точки.

В състезанието при девйките страната ни беше представена от 3 гимнастички – Татяна Воложанина, Анна Келман и Елизабет Йовчева. Воложанина играе пълна програма от четири съчетания. За композицията с топка днес получи 16.000 точки (заради допусната неточност), а за тази с обръч – 16.800 точки и така намери място сред осемте най-добри  и на двата уреда. Анна Келман игра с обръч и беше оценена с 16.525, а Елизабет Йовчева се представи с топка и получи 15.900 точки.

„Доволна съм от децата. Играха много умно. Имаше неща, които не бяха изпълнени много точно, но те съумяха да излязат от ситуацията и да продължат без да се разбере от съдийките явно, защото получиха добри оценки. Когато излизат за първи уред, винаги ги е най-страх, независимо кой е, особено ако е топка. Тя много лесно бяга и те повече се притесняват“, заяви след края на състезателния ден старши-треньорът на националния отбор – девойки Силвия Стойнева.

След първия състезателен ден отборът на България е със сбор от 88.325 точки и е втори във временното класиране като преди нас е само тимът на Русия със сбор от 93.650т., трети е състава на Украйна със сбор от 86.225 точки, а четвърти е отборът на Италия, който има сбор от 85.800 точки.
Именно тези четири отбора оформят най-силния поток , който утре ще стартира в 18.25 българско време с изпълненията на бухалки и ленти при девойките и съчетанието с 3 топки и две въжета при ансамблите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна