Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реджеп Ердоган: Кюрдите в Турция нямат нужда от друга държава

| обновено на 04.06.18 в 04:31
Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заклейми намиращия се в затвора кандидат за президент на прокюрдската Демократична партия на народите Селяхаттин Демирташ, като посочи, че той "има кръв по ръцете си", предаде ДПА.

Ердоган говори на митинг в населения предимно с кюрди югоизточен град Диарбекир. Той припомни сблъсъците в Диарбекир и други райони на Турция през октомври 2014 г. след обсадата на сирийския кюрдски град Кобане от групировката "Ислямска държава".
"Кръвта на 53-ма мои братя е по ръцете на този Демирташ. Той ще си плати за това рано или късно", каза Ердоган по адрес на Селяхаттин Демирташ, който е в затвора по обвинения, свързани с тероризъм.

По-рано днес в Туитър Демирташ написа: "Ясно е, че Партията на справедливостта и развитието ще загуби тези избори. Затова те ме нападат с все по-агресивен тон".

"Кюрдите в Турция нямат нужда от друга държава" - това е заявил още в Диарбекир турският президент, цитиран от турските медии.
Ние не казваме "няма кюрди", а казваме "няма кюрдски проблем". Никой не трябва да търси държава за кюрдите в Турция. Република Турция е държавата на всички ни, подчерта турският президент, цитиран от вестник "Хюриет дейли нюз".
Турският държавен глава изтъкна, че неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието "е спасила кюрдите от потисничеството на стария деспотичен режим", както и че им е осигурила свободи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна