Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Манолев: Британските компании търсят възможности за производство в страни-членки на ЕС

ЕБВР организира форум в Лондон за представянето на България като място за инвестиции

| обновено на 04.06.18 в 13:45
Снимка: mi.government.bg

Европейската банка за възстановяване и развитие организира специален форум за представянето на България като място за инвестиции. В Лондон страната ни ще бъде представена от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и представители на водещи бизнес сектори.

Форумът "Развиваща се Европа: Перспективата пред България" ще срещне българския бизнес с потенциални партньори не само от Великобритания, но и от други европейски държави. Това заяви в интервю за "Хоризонт" заместник-министър Манолев. 

Страната ни ще бъде представена в три панела според отделните бизнес сектори, а именно "секторите автомобилостроене, информационни и комуникационни технологии и услуги", уточни той.

"Британските компании искат да останат на европейския пазар след Брекзит и търсят да разкрият възможности за производство в страни-членки на ЕС", добави той.

Манолев посочи, че Европейската банка по възстановяване и развитие е изразила намерението си за продукти, които да бъдат специално насочени за българския пазар, за българските компании – както за стартиращи, така и за развити: "Също така и инвестиции в инфраструктура. Предстои да представят тези възможности като проекти, които са разработили, за да може да видим как можем да се възползваме от тях".

По повод на тарифите, наложени от американската администрация, Манолев каза, че позицията на българската страна е като изразената от лидерите на ЕС за връщане към преговори, така че да се договорят справедливи условия: "Анализаторите вече споменават търговски войни, говорим за едни от най-големите търговски партньори в света, каквито са ЕС и САЩ".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна