Eмисия новини
от 19.00 часа

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Победата на националистическата, антиимигрантска партия във вчерашните избори в Словения е водеща тема за западните медии.

Британският вестник "Гардиън" отбелязва, че в редица източни членки на ЕС - особено в Унгария и Полша - избирателите подкрепят партии, които са против квотното разпределение на бежанци.

Изданието припомня, че спечелилата изборите Словенска демократическа партия, която се подкрепя от унгарския премиер Виктор Орбан, е твърдо против тези квоти и смята, че повечето от парите, които се дават за мигрантите, трябва да отидат за силите за сигурност.

Изборите в Словения тласнаха още една европейска страна надясно, пише "Ню Йорк таймс". Вестникът посочва, че избирателите там са осигурили победата на една популистка партия.

Германският "Велт" допълва, че лидерът на Словенската демократическа партия Янез Янша, който е бил вече два пъти премиер, иска да затвори херметически страната за мигранти. Изданието коментира, че стремежите на Янша са свързани с Вишеградската четворка - Полша, Чехия, Словакия и Унгария.


Още от