Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Надяваме се в края на месеца Албания да получи покана за преговори за членство в ЕС

Еди Рама удостои с медал на признателността българския министър-председател Бойко Борисов

| обновено на 04.06.18 в 19:11
Албанският премиер Еди Рама удостои с медал на признателността българския министър-председател Бойко Борисов
Снимка: Министерски съвет

България се надява в края на месеца Албания да получи покана за преговори за членство в Европейския съюз.

Това каза премиерът Бойко Борисов в Тирана, където разговаря с албанския си колега Еди Рама. Борисов участва и в среща, посветена на борбата с тероризма и екстремизма по инициатива на краля на Йордания Абдулла II, и предложи в изграждащия се антитерористичен център в албанската столица да участват службите на всички страни от региона.

Отношенията между България и Албания Борисов определи като "добри", но поиска те да станат отлични и си пожела да се изгради скоро транспортната и дигитална свързаност на Балканите.

„Когато имаме коридор номер осем, свързващ Азия-София-Скопие-Тирана - Италия съвсем различно ще изглежда региона“, каза Борисов.

Премиерът допълни, че избраната от европредседателството ни тема Западни Балкани е много трудна.

„На Балканите, който и от съседите да е зле, всички стават зле след това, и обратното, колкото по региона заедно сме свързани, толкова по-големи са перспективите за инвестиции, за мир и за просперитет. Вярно е, че полагаме големи усилия, но има още една две държави, които са много скептични по посока Албания, но болшинството от колегите считаме, че макар и с условие на Албания трябва да й се даде и дата и път за присъединяване , преговори за присъединяване към ЕС“, каза той.

За участието си в срещата по процеса Акаба, тук в Тирана, на която се обсъжда борбата с радикалния ислям, Борисов каза: „Най-важното място, където цъка тероризъм, това е в главите на хората. Там е доста по-опасно, отколкото от самата бомба. А ние точно там сме загубили битката."

И допълни, че България предлага в изграждащия се Център за координация по темата тук да има офицери за свръзка.

„Координационен център за всичко това, което касае връщащите се бойци от Ислямска държава и от другите по територията на България. Предложих всяка една от държавите, които участваха, пък и всеки, който желае, по един офицер за връзка да изпратим, за да можем много по-организирано, и като щаб, практически, да се обменя информация и да се  работи“, каза Борисов.

След като удостои с медал за признателност премиера ни за усилията да постави в центъра на европейските дебати темата за пътни Балкани, премиерът Рама отбеляза, че опитът на България по присъединяването е много ценен за страната му.

Двамата разговаряха в Тирана. Това е най-високото отличие, което се връчва от министър-председателя на Албания и е за неоспоримите заслуги на Борисов за усилията му за евроинтеграцията на Западните Балкани.

Рама отбеляза, че по време на Българското европредседателство Борисов е работил неуморно за приобщаването на страните от региона.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени