Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две художнички, "обсебени" от Гауди, показват живопис и стъклопис в обща изложба

СнимкаХудожничките Радка Жекова и Екатерина Стойчева - ИНА пренасят "артистичната лудост" на Барселона в сърцето на София. Необикновената им изложба "Гауди обсебване" ще бъде открита от председателя на СБХ Любен Генов тази вечер от 19.00 ч. в галерията "Евдокия Арт Глас" (ул."Раковски" 120), съобщават организаторите.

Около 15 големи живописни платна на Радка Жекова във фантазен жанр хармонично съжителстват с 40 нейни миниатюри – реплики на творчеството на прочутия испански архитект Антони Гауди.

Стъклописите на ИНА са своеобразен пътепис и разказ за изживения възторг от общуването с архитектурните произведения на "Светеца на Барселона".

Нейните миниатюри също са около 40, а многочислените стъклени предмети, разнообразни по форма и функция, изобилстват на пресъздадени фрагменти от световноизвестните забележителности на каталунската столица.

За пълното преживяване на вълшебството авторките са подготвили мултимедия с над 2000 снимки на различни "късчета" от Барселона. Посетителите ще се насладят на Саграда Фамилия, Батийо, Каса Висенс, Парк Гюел, Каса Мила и безброй красиви детайли. 

Изложбата ще продължи до 23 юни. 

Поканени са всички, влюбени в Гауди, и всички, които още не са, отбелязват от екипа. 

Информацията е на БТА

Горещи теми

Войната в Украйна