Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо влошаване на германските промишлени поръчки за четвърти пореден месец от началото на годината

През април индустриалните и промишлените поръчки в Германия се понижиха изненадващо за четвърти пореден месец в резултат на слабо търсене на превозни средства извън автомобили и камиони, показват данни на германската официална статистика Destatis, които предполагат, че промишленият сектор на водещата европейска икономика ще остане на по-ниска предавка и през месеци.

Поръчките за промишлено производствени стоки се свиха през април с цели 2,5% на месечна база при прогноза на финансовите пазари за повишение с 0,8 на сто. В същото време Destatis направи низходяща ревизия на данните за март до понижение на индустриалните поръчки с 1,1% спрямо предходна оценка за тяхно свиване с 0,9 на сто.

Германското икономически министерство отбеляза, че търсенето на самолети, железопътни превозни средства и плавателни съдове е били особено слабо през арпил, като поръчките в тази категория са се сринали с цели 35,9% спрямо месец по-рано.

Вътрешните поръчките в рамките на Германия се понижиха с 4,8% спрямо месец по-рано, докато поръчките, постъпили от останалата част на еврозоната се свиха с почти 10 на сто (спад с 9,9%). В същото време общите външни (чуждестранните) поръчки се понижиха с 0,8%, докато индустриалните поръчки, идващи извън единния валутен блок, нараснаха с 5,4 на сто.

Спрямо април 2017-а година промишлените поръчки в Германия се понижиха с 0,1% след повишение с 2,9% през март (низходяща ревизия от предишна оценка за на Destatis за повишение с 3,1%) и очаквания за ръст с 3,6 на сто.

Промишленият оборот (на сезонно коригирана база и отчитайки работните дни) се повиши през април с 0,3% спрямо март, когато нарасна с 0,6% (възходяща ревизия от повишение с 0,4%).

Трябва да се има предвид, че индикаторът на промишлените поръчки показва общия размер на поръчките, получени от производителите на средства за производство, както и от производителите на междинни и потребителски стоки в страната. Слаби данни (намаляване на поръчките) подсказват за проблеми в германската промишлена сфера и обратното – по-силните данни са позитивен знак за индустриалния сектор и респективно за икономическия растеж на Германия.

Икономистът София Крийтенбринк от германската Търговска и индустриална камара (DIHK) коментира пред Ройтерс, че днешните слаби данни може би са сигнал за загуба на възходящи икономически импулс. "Международните търговски конфликти в частност причиниха значителна несигурност", допълни тя.

Подобно мнение споделят и други анализатори, според които засилващото се търговско напрежение между водещите световни икономики може да започне да вреди на апетита на компаниите за нови инвестиции.

Трябва да се има предвид, че индустриалните данни следват поредица от по-силни икономически индикатори, включващи по-силен от очакваното скок на продажбите на дребно през април, рекордно ниска безработица през май и стабилно бизнес доверие въпреки заплахата от глобална търговска война.

Въпреки слабите данни германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви, че няма причини да се предполага, че продължителният възходящ икономически импулс се намира към своя край. Говорейки на редовна пресконференция, той все пак добави, че протекционизмът и високите митнически тарифи не помагат на никоя икономика.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна