Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермерите в Кипър ще получат обезщетение след унищожителна градушка в понеделник

Снимка: архив
Обезщетение от най-малко 50% от понесените щети ще получат незабавно потърпевшите земеделски производители, реши правителството. То ще бъде изчислено въз основа на пазарната цена на различните продукти и ще бъде изплатено до септември. Пълната компенсация ще бъде изплатена след оценка на цялостната картина на щетите, заяви министърът на земеделието Костас Кадис, който не се ангажира на този етап с прогноза за стойността на загубите.

Проливен дъжд и градушка с размерите на пъдпъдъчи яйца паднаха в понеделник в централната планинска част на острова. Необичайните за юни метеорологични явления унищожиха голяма част, на места до 100%, от реколтата от череши, праскови, ябълки, нектарини, круши, готови за събиране. Земеделските производители от района заявиха, че това е катастрофа.

В същото време Кипър страда от продължителна суша и влезе в третата си поредна безводна година. Към момента язовирите са пълни едва на 22% от капацитета си.

Правителството ще подкрепи пострадалите от сушата и дъждовете земеделски производители чрез директни плащания на компенсации, заяви министър Кадис.

Кипър ще постави въпроса за пораженията върху селското му стопанство от екстремалните климатични явления на следващото заседание на министрите на земеделието на ЕС на 18 юни, като ще поиска допълнителна спешна финансова помощ от европейските фондове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени