Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2021 година делът на социалното предприемачество трябва да достигне 2% от БВП

| обновено на 08.06.18 в 18:31
Министерство на труда и социалната политика
Снимка: БГНЕС

До 2021 година делът на социалното предприемачество трябва да достигне 2 процента от Брутния вътрешен продукт при сегашни 0,7 процента. Тази цел е заложена в подготвения от Министерство на труда и социалната политика Проект на Закон за предприятията на социалната и солидарната икономика. 

Заместник-министърът на труда Султанка Петрова коментира:

"Социалната икономика е част от общата, реалната икономика на България, при която предприятията не целят печалба. По-голямата част от печалбата се реинвестира в социални и екологични цели. Около 14 милиона души в целия Европейски съюз са заети в социалната икономика".

В момента в България има 4800 предприятия, които са се самоопределили като социални. След приемането на закона предстои специална регистрация на тези предприятия и очакванията са поне една трета от тях да отпаднат. 

До 10 процента по-ниски данъци ще плащат фирмите, които инвестират в социални предприятия. Това предвижда подготвеният от социалното министерство проект на Закон за предприятията на социалната и солидарната икономика, каквито са кооперациите и предприятията на хората с увреждания. Очаква се законопроектът да бъде приет от правителството и да бъде внесен в парламента до края на месеца. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени