Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рафаел Надал и Доминик Тийм ще спорят за титлата на „Ролан Гарос“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рафаел Надал (Испания) и Доминик Тийм (Австрия)ще определят носителят на титлата на Откритото първенство на Франция по тенис.

Рафаел Надал постигна лесна победа над петия в схемата Хуан Мартин дел Порто (Аржентина) с 6:4, 6:1, 6:2. Испанецът стигна до пробив в десетия гейм, за да спечели първата част, а в следващите две даде общо три гейма на Дел Порто. Десеткратния победител в Париж пласира 35 печелишви удара и не допусна нито един пробив.

Аржентинецът допусна четвърта загуба в общо петте си участия на полуфинали на турнирите от Големия шлем. За последно той достигна до тази фаза на "Ролан Гарос" през 2009 година.


Рафаел Надал се класира за финала в Париж за 11-и път в кариерата си и общо за 24-и път ще играе за титла от Шлема. Той има 84 победи в 87 мача на Откритото първенство на Франция.

"Късметлия съм, че отново стигнах до финала тук. Това е много специално за мен. Ключово за спечелването на двубоя беше представянето ми в първия сет. След като взех първата част усещах, че имам по-голям шанс да спечеля този мач. Тийм е невероятен тенисист, един от най-добрите играчи на червено не само през тази година, а в последните няколко години. Той ме победи в Мадрид тази година и знам, че трябва да играя на най-високо ниво. Очаквам тежък мач, ще бъде голяма битка. И двамата имаме шансове. Може би ще ми помогне това, че много пъти съм бил в тази ситуация", заяви Надал след срещата

Рафаел Надал е вторият тенисист в модерната история, който достига за 11 път на финал на един и същи турнир от Големия шлем след Роджър Федерер (Швейцария), който също има 11 финала на "Уимбълдън".

Доминик Тийм стигна до финала, след като победи 72-ия в световната ранглиста Марко Чекинато (Италия) със 7:5, 7:6, 6:1. Австриецът за първи път в кариерата си достига до финала на турнир от Големия шлем.

24-годишният Тийм пласира 13 печеливши удара и направи пробив в 11-ия гейм по пътя си към успеха в първия сет. Във втората част се игра без пробиви, а номер 7 в схемата спечели тайбрека с 12:10 точки, след като спаси три сетбола. Тийм поведе с 6:3, след което пропусна три възможности да затвори сета. Чекинато поведе със 7:6 и също не успя да приключи частта при 9:8 и 10:9. Съперникът му спечели три поредни точки и взе тайбрека, за да поведе с 2:0 сета.

В третата част Тийм доминираше изцяло и даде само един гейм на италианеца. За него това беше трети полуфинал в турнира. Той загуби от Новак Джокович през 2016 година и от Рафаел Надал през миналата година.

Доминик Тийм е вторият тенисист от Австрия, който се класира за финал от Шлема, след Томас Мустер, който спечели "Ролан Гарос" през 1995 година.

"Беше много оспорван тайбрек, аз спасих няколко сетбола. Сега трябва да възстановя, а после ще гледам другия полуфинал, за да разбера кой ще бъде мой съперник на финала", каза Тийм след мача.

Преди Париж Марко Чекинато нямаше нито един спечелен мач на турнир от Големия шлем. Той не успя да повтори постижението на сънародника си Адриано Паната, който е единственият италианец с титла от "Ролан Гарос" преди 42 години.

 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна