Eмисия новини
от 09.00 часа

Легенда за свети Ласло

| обновено на 15.06.18 в 09:23
Статуята на крал св. Ласло в Székesfehérvár в малкия площад зад градината на Епископския дворец.
Снимка: hu.wikipedia.org

1068 година. Голям отряд кумани и печенеги са навлезли в границите на Унгарското кралство от изток, ограбили са няколко селища и доволни се връщат към черноморските степи. Унгарският крал Соломон обаче ги чака в засада близо до град Керлес. Започва бой. Заедно с краля са и неговите братовчеди, херцозите Геза и Ладислав. Грабителите са разбити, плячката им е отнета и те се оттеглят. Изведнъж Ладислав зърва момиче на седлото на един от куманите. „Този езичник е отвлякъл дъщерята на епископа на Варад.“ – проблясва в ума му и независимо, че е ранен, се спуска да гони разбойника и успява да спаси момичето.
Такава е легенда за един от най-почитаните унгарски светци, крал свети Ласло І (Ласло е унгарския вариант на полското име Ладислав, което на свой ред идва от пожелателното старобългарско име Владислав – да владее славата, да бъде славен владетел). Ласло наистина е участвал в битката при град Керлес в областта Трансилвания в днешна Румъния и вероятно е спасил отвлечено момиче, но според летописците, то не е било дъщерята на епископа на Варад. Девет години след тази битка Ладислав става крал на Унгария.
Според друга легенда, докато Ласло управлявал, в кралството му избухнала чума. Кралят се помолил за лек, после изстрелял във въздуха стрела и тя паднала върху растение, което излекувало болестта. Оттогава унгарците го наричат „билката на Св. Ласло“. Всъщност, това е синята тинтява, която наистина има лечебни свойства.
В края на XII в. крал Ласло І е обявен за светец и легендите за него започват често да се изобразяват в унгарските църкви.
Повече можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.


Още от
сюйхуа - китайска живопис с игла

Живопис с игла

публикувано на 19.12.18 в 12:59

Какво всъщност са "падащите звезди"

публикувано на 24.08.18 в 08:30

Бъдете с Детското.БНР и през лятото!

публикувано на 03.08.18 в 08:30
Замъкът Предяма, Словения

Словенският Робин Худ

публикувано на 30.05.18 в 11:05

Механичните играчки

обновено на 11.05.18 в 15:27
 Старият Томас е един от символите и пазителите на Талин.

Пазителят на Талин

публикувано на 02.05.18 в 09:00
Свещеното дърво в тибетския манастир Кумбум.

Свещеното дърво Кумбум

обновено на 23.03.18 в 09:42

Ренесансовата мода

обновено на 09.03.18 в 09:24