Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добър ръст на трудовата заетост във Великобритания през април, но при слабо повишение на заплатите

Нивото на безработица стабилизира в 42-годишно дъно от 4,2 на сто

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През трите месеца до края на април британската безработица стабилизира в най-ниско ниво от повече от четири десетилетия насам от 4,2% след пореден солиден ръст на трудовата заетост, но при по-бавно повишение на заплащането на труда, показват данни на официалната британска статистика ONS, които поставят под въпрос перспективите за увеличаване на лихвените ставки на Английската централна банка на по-късен етап през годината.

Нивото на безработица (според оценката на ILO – Международната организация на труда) за периода февруари - април 2018 година остана на нивото от 4,2%, достигнато през първото тримесечие, потвърждавайки очакванията на финансовите пазари. По този начин британската безработица стабилизира в най-ниско ниво от първото тримесечие на 1975 година насам, посочва ONS.

Молбите за социални помощи при безработица във Великобритания се понижиха прфез май със 7,7 хиляди след техен ръст с 31,2 хиляди през април.

Трудовата заетост през трите месеца до края на април пък нарасна с цели 146 хиляди до нов рекорден връх от 32,39 милиона броя, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-скромно повишение със 110 хиляди. В същото време броят на безработните британци се понижи през посочения период с 38 хиляди до 1,42 милиона.

Растежът на осреднени седмични доходи, включвайки бонусите, обаче се забави през периода февруари - април до 2,5% на годишна база от 2,6% през първите три месеца на годината, отбелязвайки най-слаб растеж от трите месеца до ноември 2017-а година. Това означава, че въпреки отслабването на потребителската инфлация през април до 2,2% на годишна база, реалното заплащането на британските трудещи нарасна с едва 0,1 на сто.

Растежът на средните седмични доходи, изключвайки бонусите, също се забави изненадващо до 2,8% от 2,9% през трите месеца до края на месец март.

Днешните смесени данни за пазара на труда и за заплащането следват оповестените в понеделник доста слабите данни за промишленото и индустриалното производство през април и предполагат, че слабостта на британската икономика от началото на годината вероятно ще продължи и през второто тримесечие.

Трябва да се има предвид, че Английската централна банка заяви преди време, че очаква постепенно ускоряване на растежа на заплатите през следващите три месеца, цитирайки това като основна причина за евентуално повишаване на лихвите ставки в месеците до края на годината. Поредицата смесени до слаби икономически данни обаче поставят под въпрос перспективите за затягане на лихвите на АЦБ в краткосрочен план.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна