Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген.-майор Цанко Стойков: Летателните часове на българските военни пилоти са десет пъти по-малко от стандартите на НАТО

Брифинг на началник ВВС ген. Цанко Стойков в авиобаза Крумово
Снимка: БГНЕС

Летателните часове на българските военни пилоти са десет пъти по-малко от стандартите на НАТО. Това стана ясно от изявлението на командира на военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков в авиобаза "Крумово". В базата в понеделник вечер катастрофира военен хеликоптер Ми-17, като при инцидента загинаха двамата пилоти на машината.

Загиналите пилоти от катастрофата на Ми-17 Пламен Пантелеев и Стоян Неделчев са имали по 17 и 18 часа полети от началото на година, а стандартите на НАТО са 180 часа годишно, от които 40 може да са на тренажор. Като причина за това нашите пилоти да не покриват тези стандарти, Стойков посочи липсата на достатъчно ресурсно осигуряване. 

Командирът на военно-въздушните сили отказа коментар на версията за повреден опашен винт на хеликоптера.

"При такива случаи задължително се разглеждат три версии", уточни командирът на 24-та авиобаза бригаден генерал Димитър Иванов:

"Техническа неизправност, пилотска грешка или влияние на атмосферните условия. Комисията разглежда всичките тези варианти".

Разследването продължава, а в ранния следобед президентът Румен Радев пристигна в поделението за среща с командния състав.

Тренировъчните полети са прекратени заради тежкия инцидент. Остава въздушната охрана и готовността за реакция при бедствие.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна