Броиха 16 млн. евро за ваза, открита на таван

Продадената порцеланова ваза от ерата на китайския император Цянлун (1711-1799 г.)
Снимка: Ройтерс

Китайска ваза, забравена в продължение на десетилетия на таван във Франция, бе продадена за 16,2 млн. евро на търг на „Сотбис“ днес в Париж, предаде АФП.

Платената сума за изящната порцеланова ваза, направена за император Цянлун (1711-1799 г.-) от династията Цин, надхвърля над 30 пъти очакваните 500 000 евро.

„Това е голяма творба, все едно да откриеш Караваджо“, заяви Оливие Валмие – експерт по азиатското изкуство в аукционната къща.

Вазата, която е в перфектно състояние, е „единственият известен пример в света за такава детайлна изработка“.

Редките порцеланови изделия от периода Цянлун в последните години достигнаха астрономически цени, като през април миналата година изящна купичка бе продадена на търг в Хонконг за $30,4 млн.

Вазата, която е декорирана с идеализирани изображения на елен и жерави, била открита случайно сред десетки други изделия с китайски мотиви – т.нар. шиноазри, на таван в къща във Франция по-рано тази година.

Семейство, живеещо край Париж, я придобило в края на XIX век, но тя лежала забравена в кутия за обувки на тавана в продължение на десетилетия.

„Не харесвахме много тази ваза, също както моите дядо и баба“, заявил собственикът, който се свързал със „Сотбис“ през месец март.

Тя още била в кутия за обувки, когато била представена за оценка на експертите на аукционната къща.

Вазата е купена от млад китайски колекционер, присъствал лично на търга и лично наддавал, което е голяма рядкост. Името му не се съобщава.

Многоцветната ваза с пасторални пейзажи на планини, покрити с мъгла, и борове има и специална марка на владетеля от 6 символа в основата си.

Единствената подобна ваза е показвана в музея „Гиме“ в Париж, макар че тя е без жерави.


Още от категорията

Национална седмица на четенето започва от утре

Утре започва Национална седмица на четенето. Тя ще продължи до 26 октомври и се организира от Министерството на образованието и науката. Целта е да се насърчава и повишава грамотността на учениците. Над 3 000 ще са събитията в страната - игри, състезания, представяне на книги и национален маратон на четенето.  За първи път Институтът по..

публикувано на 21.10.18 в 16:12
Анета Дръгушану

Голямата дама на българското изкуство

Художничката Анета Дръгушану се появява на нашата художествена сцена в началото на 60-те години. Още тогава новаторският характер на нейната живопис я нарежда сред големите български художници. Родена в село Поточ, Румъния, завършила Художествена академия в Букурещ при прочутия професор от европейски мащаб Корнелиу Баба, установила се в България със..

публикувано на 21.10.18 в 10:15

Събор на хумора в българския фолклор се провежда в с. Паламaрца

За пета поредна година в поповското село Паламaрца се провежда събор на хумора в българския фолклор. Събитието е под надслов „Който се смее, не старее" и се организира от местното читалище, община Попово и с подкрепата на Историческия музей в Попово. Секретарят на читалище „Искра“ Юлиана Петрова каза, че в конкурсната програма ще участват над 600..

публикувано на 21.10.18 в 08:41

Кюстендил е домакин на 50-годишната регионална изложба "Струма"

Поредното издание на регионалната изложба "Струма" събира 110 живописци, скулптори, графици от регионите Кюстендил, Перник и Благоевград с повече от 220 творби. Този път домакин е кюстендилската галерия "Владимир Димитров-Майстора. Стартът на изложбата е през 1968 год, но се налагат две-три прекъсвания, особено в началото на демокрацията. Гилдията на..

публикувано на 21.10.18 в 01:12

Чешки филми и експозиция, посветена на Хан Тервел, привличат жителите и гостите на Ловеч

Две изложби по инициатива на областния управител Георги Терзийски бяха открити в Ловеч. Те са част от инициативата "2018 - година на културното наследство на Европа в област Ловеч" в рамките на Комуникационната стратегия на България за ЕС. Експозицията "Хан Тервел - спасителят на Европа" представя живота на един от най-великите български владетели в..

публикувано на 20.10.18 в 20:14
Туида

Започна Четвъртият средновековен събор „Помни славата“ в крепостта „Туида“ край Сливен

В крепостта „Туида“ край Сливен започна Четвъртият средновековен събор „Помни славата“ с демонстрации на военна конна езда „джигитовка”. В двудневната програма са включени над 20 формации, индивидуални участници и средновековен пазар.  Съборът съвпада с есенното преброяване на войските в средновековна България, каза директорът на античния комплекс Мая..

публикувано на 20.10.18 в 20:04

Четири киноповести на Бергман за четене

„При всичките си странности, религиозни и философски мании, Бергман е роден разказвач на истории, който по самата си природа е забавен, дори когато си е наумил да драматизира идеите на Ницше или Киркегор.“ Това пише през 2007 година за Ингмар Бергман не без доза хумор също толкова известния Уди Алън. Творчеството на шведския режисьор, което е познато по..

публикувано на 20.10.18 в 09:05