Броиха 16 млн. евро за ваза, открита на таван

Продадената порцеланова ваза от ерата на китайския император Цянлун (1711-1799 г.)
Снимка: Ройтерс

Китайска ваза, забравена в продължение на десетилетия на таван във Франция, бе продадена за 16,2 млн. евро на търг на „Сотбис“ днес в Париж, предаде АФП.

Платената сума за изящната порцеланова ваза, направена за император Цянлун (1711-1799 г.-) от династията Цин, надхвърля над 30 пъти очакваните 500 000 евро.

„Това е голяма творба, все едно да откриеш Караваджо“, заяви Оливие Валмие – експерт по азиатското изкуство в аукционната къща.

Вазата, която е в перфектно състояние, е „единственият известен пример в света за такава детайлна изработка“.

Редките порцеланови изделия от периода Цянлун в последните години достигнаха астрономически цени, като през април миналата година изящна купичка бе продадена на търг в Хонконг за $30,4 млн.

Вазата, която е декорирана с идеализирани изображения на елен и жерави, била открита случайно сред десетки други изделия с китайски мотиви – т.нар. шиноазри, на таван в къща във Франция по-рано тази година.

Семейство, живеещо край Париж, я придобило в края на XIX век, но тя лежала забравена в кутия за обувки на тавана в продължение на десетилетия.

„Не харесвахме много тази ваза, също както моите дядо и баба“, заявил собственикът, който се свързал със „Сотбис“ през месец март.

Тя още била в кутия за обувки, когато била представена за оценка на експертите на аукционната къща.

Вазата е купена от млад китайски колекционер, присъствал лично на търга и лично наддавал, което е голяма рядкост. Името му не се съобщава.

Многоцветната ваза с пасторални пейзажи на планини, покрити с мъгла, и борове има и специална марка на владетеля от 6 символа в основата си.

Единствената подобна ваза е показвана в музея „Гиме“ в Париж, макар че тя е без жерави.


Още от категорията
Фотоколаж: Теодор Иванов

282 дни преди премиерата

Продължавайки историите от Стъпка 9 метафорично конструираме чрез документално аудио едно друго конструиране - физическото на декорите за Да си паркираш колата в двора на Харвард . Освен съпоставка на представите на Израел Хоровиц с допустимото за камерната сцена в Народния театър, специално внимание отделяме на най-важната част от..

публикувано на 18.06.18 в 15:32
Актьорският състав на постановката

„Семеен съвет“ с премиера в Театър 199

Най-новият спектакъл в афиша на театър „199 Валентин Стойчев“ е комедията „Семеен съвет“на Кристина Клементе и това е първа постановка у нас по пиеса на съвременната каталунска драматуржка. Преводът е на   Нева Мичева. Появата на „Семеен съвет“ на българска сцена дължим на актьора и режисьор Атанас Атанасов, който през годините е..

публикувано на 18.06.18 в 15:13
Петър Георгиев-Рей

От Веласкес до Майстора – едно артистично присъствие

Говорим за изложбата на художника Петър Георгиев-Рей, който показва своите нови картини специално създадени за пространството на галерия „Форум“. Експозицията е назована „Портрет на енигма“  една любима дума за артиста, който определя своите търсения и достижения в изкуството като хипер-илюзия. Работейки изключително с бои върху  платно, Рей се стреми да..

публикувано на 18.06.18 в 14:46
Репетиция на „Шибил“ в Етнографски музей на открито „Етър“.

Габровският театър играе „Шибил“ на Етъра

Драматичният театър „Рачо Стоянов“ в Габрово ще представи  премиерно най-новия си спектакъл „Шибил“ не на традиционната си сцена в града, а в три представления „под звездите“ – в Етнографския музей на открито „Етър“. Идеята на режисьорката Невена Митева е едноименният разказ на Йордан Йовков да оживее в зрелищен и красив спектакъл, който да превърне в..

публикувано на 18.06.18 в 13:55

Операция „Делириум“

Петербург. Световен конгрес по семиотика. Двама отегчени до смърт и солидно почерпени преводачи решават да внесат свой колорит в научното мероприятие. Барикадирани в преводаческата кабина, те успяват да вдигнат на крак не само конгресния център, но и елитните спецчасти. Убедени, че си имат работа с терористи, последните не жалят сили и средства, за да ги..

обновено на 18.06.18 в 13:33

"Куклени вълшебства" създават в Столичния куклен театър през лятото

От 18 юни Столичният куклен театър организира за първи път лятна куклено-театрална школа "Куклени вълшебства".  В нея малчуганите ще могат да се запознаят с  вълшебния свят на кукления театър, да напишат първата си приказка, да изработят своя куклен герой и да участват в истински куклен спектакъл. Актрисата Галина Савова , която е основател на..

публикувано на 18.06.18 в 13:11

Тази вечер е концерт-спектакълът "Мими Балканска, царицата на оперетата"

Тази вечер е премиерата на концерт-спектакъла „Мими Балканска, царицата на оперетата“, в Сити Марк Арт Център. Ще прозвучат оригинални записи на Мими Балканска от "Златния фонд" на БНР, както и арии и дуети от оперети.  Автор на сценария е Елиана Митова.  В предаването „Хоризонт до обед“ тя разказа за спектакъла: „Това е един портрет на..

публикувано на 18.06.18 в 13:05