Броиха 16 млн. евро за ваза, открита на таван

Продадената порцеланова ваза от ерата на китайския император Цянлун (1711-1799 г.)
Снимка: Ройтерс

Китайска ваза, забравена в продължение на десетилетия на таван във Франция, бе продадена за 16,2 млн. евро на търг на „Сотбис“ днес в Париж, предаде АФП.

Платената сума за изящната порцеланова ваза, направена за император Цянлун (1711-1799 г.-) от династията Цин, надхвърля над 30 пъти очакваните 500 000 евро.

„Това е голяма творба, все едно да откриеш Караваджо“, заяви Оливие Валмие – експерт по азиатското изкуство в аукционната къща.

Вазата, която е в перфектно състояние, е „единственият известен пример в света за такава детайлна изработка“.

Редките порцеланови изделия от периода Цянлун в последните години достигнаха астрономически цени, като през април миналата година изящна купичка бе продадена на търг в Хонконг за $30,4 млн.

Вазата, която е декорирана с идеализирани изображения на елен и жерави, била открита случайно сред десетки други изделия с китайски мотиви – т.нар. шиноазри, на таван в къща във Франция по-рано тази година.

Семейство, живеещо край Париж, я придобило в края на XIX век, но тя лежала забравена в кутия за обувки на тавана в продължение на десетилетия.

„Не харесвахме много тази ваза, също както моите дядо и баба“, заявил собственикът, който се свързал със „Сотбис“ през месец март.

Тя още била в кутия за обувки, когато била представена за оценка на експертите на аукционната къща.

Вазата е купена от млад китайски колекционер, присъствал лично на търга и лично наддавал, което е голяма рядкост. Името му не се съобщава.

Многоцветната ваза с пасторални пейзажи на планини, покрити с мъгла, и борове има и специална марка на владетеля от 6 символа в основата си.

Единствената подобна ваза е показвана в музея „Гиме“ в Париж, макар че тя е без жерави.


Още от категорията
Църквата

За девета поредна година ще се проведе "Арт Емона"

В село Емона за девето поредно лято ще се проведе „Арт Емона“ – фестивал на изкуствата с благотворителна цел. Средствата от фестивала се използват за укрепване и реставриране на църквата „Св. Николай Мирликийски“ в село Емона.        На 17 август началото на фестивала ще даде проф. Боян Биолчев, който ще прочете негов разказ на публиката. В..

публикувано на 15.08.18 в 17:27

Най-сложната приказка на Оскар Уайлд като поп опера

„… Всяка вечер младият рибар излизаше в морето и хвърляше мрежите си във водата. Когато вятърът духаше откъм сушата, той не хващаше нищо или хващаше съвсем малко, защото това бе гневен вятър с черни крилe и бурни вълни се издигаха срещу него. Но когато вятърът духаше към брега, рибите идваха от дълбините, оплитаха се в мрежите му и той ги..

публикувано на 15.08.18 в 15:32
Площад „Пиаца гранде“, Локарно

Акценти от международния кинофестивал в Локарно

Тази година 72-рият Международен фестивал в Локарно , един от най-старите и престижни кинофестивали в света, се състоя от 1-ви до 11-ти август.   Първото му издание е през 1946 г., а традиция са прожекциите на централния площад „Пиаца гранде“, който може да побере 8000 зрители под открито небе. Наградата за най-добър режисьор бе връчена на Доминга..

публикувано на 15.08.18 в 14:24

Как се реставрират 150-200-годишни български носии

За силата и паметта на българската носия ще стане дума в следващите минути в „Радиокафе“. Възстановяването и съхраняването на българските традиции и култура, въплътени в духа на българската носия. Това е мисията на Работилница „Родолюбие“, зад която стои Андрей - родолюбив българин, с когото се срещна Катя Василева.   Той..

публикувано на 15.08.18 в 11:50
Юри Лазаров

"Чичо Весо Облия... отново" - 69 упражнения по стил на Юри Лазаров

"Чичо Весо Облия...отново" е озаглавена книгата на журналиста Юри Лазаров, който представя ново допълнено издание. "Основният герой чичо Весо вече не е между живите. Решихме с приятели да преиздадем книгата в негова памет, като моята задача се свеждаше до това да допиша още малко истории. Това е реплика на един много известен френски..

публикувано на 15.08.18 в 10:50
Добриела Попова (вляво) и Елена Кънева в студиото на предаването.

Златният август на редакция "Хумор и сатира"

Да се смеем, да се веселим, да се забавляваме, да слушаме предаванията на редакция "Хумор и сатира" , всеки ден през август! Уникална, ваканционна възможност да чуем отново моменти от златните архиви. Смешно и тъжно, забавно и комично, че и трагично понякога, нали се намира само на крачка от ... от противоположното, както всички знаем. А дори и да не..

публикувано на 15.08.18 в 09:05
Велко Кънев

Отварят музей на Велко Кънев в родното му Елхово

Постоянна експозиция по повод 70-годишнината от рождението на български актьор Велко Кънев ще бъде открита днес в родния му град Елхово. За тази цел общинският съвет е предоставил двуетажна къща в центъра на града. Идеята за подобна ретроспективна експозиция е от две години, а неин главен организатор е Община Елхово, съобщи за Радио Стара Загора..

публикувано на 15.08.18 в 04:41