Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приветствия от Брюксел за Заев и Ципрас

Снимка: БГНЕС

Гръцко-македонското споразумение за името бе приветствано от европейските институции и НАТО.

Споразумението е свидетелство за многогодишна търпелива дипломация и за волята на двамата лидери Алексис Ципрас и Зоран Заев да решат спора, който засягаше региона толкова дълго време, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

„Призовавам (Скопие и Атина) да финализират споразумението. Това ще постави Скопие на пътя към членството му в НАТО и ще помогне за укрепването на мира и стабилността на Западните Балкани“, допълни Столтенберг.

„Искрени поздравления за Ципрас и Заев. Благодарение на вас невъзможното става възможно“, написа в „Туитър“ председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"Историческото" споразумение между Македония и Гърция "ще помогне за трансформацията на цяла Югоизточна Европа", посочи върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини.

„Европейската перспектива на Западните Балкани, която скоро бе препотвърдена на срещата на върха в София, остава най-мощната стабилизираща сила за региона и ние имаме интереса и отговорността да се възползваме от нея по възможно най-добрия начин. Очакваме сега Съветът да подкрепи препоръките ни от 17 април за започване на преговори за членство с бившата югославска република Македония през юни“, каза още Могерини.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан определи споразумението като "смело" и ползотворно за целия регион. „Очакваме всички политически актьори и в двете страни да покажат конструктивност в следващите стъпки“, предупреди Хан.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна