Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Композиторът Стефан Димитров представя "Сънят на Пилат"

Симфоничната творба  „Сънят на Пилат“ ще бъде представена тази вечер в Античния театър в Пловдив. Новото произведение на известния композитор на поп и филмова музика Стефан Димитров е за симфоничен оркестър и хор и е вдъхновено от романа „Майстора и Маргарита“ на Булгаков. 

След премиерата в зала „България“ това е второ изпълнение с диригент Любка Биаджони и оркестър София Симфоникс.

Концертът е със свободен вход и е реализиран с подкрепата на културната програма на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

„Сънят на Пилат“ се развива в три действия – „Aeternitas“ (Вечност), „Lux Aeterna“ (Вечна светлина) and „Misericordia Pro Nobis“ (Милост за нас).  

Музиката на Димитров брилянтно превежда духовната визия на Булгаков на езика на нашият модерен свят и дава свежа, мелодична интерпретация на разноликите идеи за добро и зло, светлина и мрак, и за корените на тези сили. В музиката си Стефан Димитров призовава слушателя да открие духовното в себе си, прекланя се пред невидимите сили, управляващи човешкия живот.

Холандска двойка е долетяла специално в София за световната премиера на „Сънят на Пилат”. Меломаните планират да слушат симфоничната творба и в Пловдив. Семейството от Холандия прочело за „Сънят на Пилат” в  сайта, посветен на „Майстора и Маргарита”. 

Цялото интервю на Галя Митева със Стефан Димитров е в прикачения файл.
Снимка
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени