Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС на първо четене: Незаконни преместваеми обекти върху държавни имоти ще се премахват

Кметът на общината ще извършва всички съгласувания за присъединяване на абонатите към комуналните дружества

| обновено на 13.06.18 в 13:59
Снимка: БГНЕС

Дирекцията за строителен надзор ще премахва незаконно поставените преместваеми обекти, които са върху държавни имоти, в това число и върху морските плажове. Това решиха народните представители, след като подкрепиха на първо четене законопроекта на вицепремиера Валери Симеонов, внесен от "Обединени патриоти". 

С приетите на първо четене промени в Закона за устройството на територията се променя редът за премахване на преместваемите обекти. Така всички павилиони, сергии, заведения, дискотеки и други обекти, които са разположени върху държавни имоти, ще се премахват от Дирекцията за национален строителен контрол, а не както в момента – от общините. Предвижда се още главният архитект на дадена община да одобрява поставянето и вида на преместваемите обекти. 

Тези промени срещнаха съпротивата на БСП и ДПС. 

Танер Али от ДПС се противопостави на изземване на правомощия на общините, като отбеляза, че в малките общини преместваемите обекти са единствените, които предоставят важни за хората услуги: 

"И там няма хранителни магазини, кръчми и никакви други такива социални услуги, освен тези, които РПК предоставя чрез такива преместваеми обекти по места. Нека да спрем с централизирането и нека заради бълхата да не изгаряме юргана". 

Законодателната инициатива на вицепремиера Валери Симеонов е вследствие на разногласия с Министерството на туризма за законността на заведения и хотели в морския курорт Слънчев бряг. Преди дни Симеонов официално внесе сигнал в Прокуратурата срещу министъра на туризма и служители на ведомството ѝ за постройки и строежи по морето. 

Кметът на общината ще извършва всички съгласувания за присъединяване на абонатите към комуналните дружества, решиха още депутатите.

Още с подаване на виза за проектиране бъдещият инвеститор ще посочи какви параметри желае да му осигурят всички заявени от него комунални дружества – ВиК, електроразпределителни, топлофикационни или газоразпределителни дружества. По служебен път кметът ще изисква информацията, която комуналните дружества ще трябва да подават в двуседмичен срок, за да се нанесе във визата за проектиране, обясни един от вносителите на промените Искрен Веселинов от "Обединени патриоти":

"Неизпълнението на това задължение ще коства на ЕРП-тата и на другите комунални дружества по 1000 лева на седмица санкция, която овластяваме кметът да им налага".

Законопроектът на патриотите си поставя амбицията да развърже един възел в инвестиционния процес, който е мъчителен за строителния бранш. В момента средно 240 дни трае процедурата за присъединява към електроразпределително дружество, като в практиката има и още по-драстични случаи на забавяне с две години, допълниха вносителите. 

Строители, които не са вписани в регистъра на браншовата камара, ще могат да изграждат само жилищни и вилни сгради до 300 квадратни метра, предвижда друга промяна в закона, която беше одобрена на първо четене. Всички останали големи сгради от пета категория ще могат да бъдат изграждани само от строители, вписани в регистъра, обясни депутатът от ГЕРБ Петя Аврамова: 

"Което означава, че за тях ще има данни за наети по трудов договор лица със съответната компетенция, за тях ще има данни за притежаване на машини и съоръжения, които да дадат сигурност и на самите инвеститори за качественото изпълнение на строежа".

С одобрените на първо четене промени се ограничава практиката нелицензирани строители да изпълняват строежи до хиляда квадратни метра.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна