Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Грузия подаде оставка

Грузинският премиер Георгий Квирикашвили
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Грузия Георгий Квирикашвили обяви днес, че е подал оставка след серия антиправителствени протести, отразяващи резкия спад в популярността на правителството му, предаде АФП.

В реч, предавана по телевизията, Квирикашвили посочи като причина още „някои  фундаментални разногласия“ с лидера на управляващата партия „Грузинска мечта“ Бидзина Иванишвили.

„Мисля, че сега идва момент, когато лидерът на партията би трябвало да получи възможност да попълни нов кабинет“, каза Квирикашвили в изявление по телевизията.

Оставката му означава оставка на цялото правителство.

В съответствие със законодателството на Грузия, в рамките на следващите седем дни, партия „Грузинска мечта“ трябва да предложи нов кандидат за поста.

Квирикашвили е министър-председател на Грузия от септември 2015 г., като преди това заема поста министър на икономиката и устойчивото развитие.

В края на май в Грузия се проведоха масови протести, свързани със съдебно дело за убийство на двама младежи. Главният прокурор Иракли Шотадзе подаде оставка, но сред исканията на протестиращите беше и Квирикашвили да напусне поста си.

На 1 юни премиерът заяви, че не възнамерява да изпълнява исканията на демонстрантите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна