Брюксел притиска Полша заради съдебната реформа

Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Eвропейската комисия е поискала от Съвета на Европейския съюз да организира официално излушване на полското правителство съгласно процедурата по член 7 от Лисабонския договор, съобщи заместник-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс, цитиран от Ройтерс.

Очаква се изслушването да се състои на 26 юни.

„Със съжаление ви информирам, че въпреки законодателните промени, ключови проблеми, посочени от Комисията, остават нерешени. Рискът от нанасяне на непоправими щети остава в пълна сила. На 3 юли 27 от 72-мата върховни съдии може да бъдат принудени да се пенсионират. Насилствено пенсиониране на тези върховни съдии би представлявало непоправимо нарушаване на върховенството на закона“, предупреди Тимерманс.

Процедурата по член 7 от Лисабонския договор може да лиши Полша от право на глас в Европейския съвет, но Унгария вече даде да се разбере, че ще наложи вето.

Призив към европейските институции да действат срещу консервативното правителство на "Право и справедливост" отправиха днес трима бивши президенти на Полша, четирима бивши полски премиери, четирима бивши външни министри и антикомунистически дисиденти.

Още от категорията

Захариева: България се надява на мек вариант при развода с Великобритания

България се надява на мек вариант при развода с Великобритания. Това каза външният министър Екатерина Захариева по време на форум, посветен на излизането на Великобритания от ЕС. "Считаме, че е важно и да се запази безвизовото пътуване. Административните процедури за тези, които са придобили права да останат преди Брекзит и по време на преходния период..

публикувано на 19.06.18 в 13:28
Външните министри на България и Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров

Външният министър не очаква проблеми по изпълнението на Договора ни за добросъседство с Македония

Външният министър Екатерина Захариева не очаква проблеми по изпълнението на Договора ни за добросъседство с Македония, след като страната подписа договор с Гърция за новото си име и преименуването ѝ. „Това е все едно да променим всичките си договори, които сме подписали като Народна република България, които все още важат“, коментира тя...

публикувано на 19.06.18 в 12:53
Франс Тимерманс

Франс Тимерманс отново настоя за обща европейска позиция по мигрантския въпрос

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс отново настоя за обща европейска позиция по мигрантския въпрос. „За мен е пределно ясно, че няма как да се справим с проблема за миграцията, ако нямаме истински европейски решения. За мен е ясно, че сигурността е въпрос, който може да бъде решен само на европейско ниво, независимо..

публикувано на 19.06.18 в 12:48
Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ и ЕНП

Андрей Ковачев: Евроинтеграцията е единственият начин да преодолеем всичко, което ни е разделяло с Македония

Предстои в началото на юли да започне работа смесената комисия, създадена по силата на договора за добросъседство между България и Македония, за да решава историческите спорове и откритите въпроси. Преди дни бе подписан историческия договор между Гърция и Македония, който събуди опасенията   дали отказ на Скопие от претенции към..

публикувано на 19.06.18 в 12:47

US Сенатът одобри бюджет за отбрана от $716 млрд.

Сенатът на САЩ одобри бюджет за отбраната на стойност 716 милиарда долара, предаде БТА. Така горната камара на Конгреса подкрепи призива на президента Доналд Тръмп за по-силна армия, но създаде и възможност за сблъсък с Белия дом заради китайската телекомуникационна фирма Зет Ти И (ZTE Corp), както и за недоволство от Турция заради..

публикувано на 19.06.18 в 10:59

Цветанов се обяви за повече правомощия на местната власт за действия по защита от шума

Да бъдат разписани повече правомощия на местната власт между първо и второ четене на Закона за защита от шума и да се търси сближаване на позициите в Народното събрание, призова председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е на двудневна обиколка в област Благоевград. Този законопроект беше внесен от Министерския съвет..

публикувано на 19.06.18 в 10:06
Мария Габриел

Мария Габриел: България се отличава с висок брой на жените в сферата на информационните и комуникационните технологии

България се отличава с изключително висок брой на жените, не само в информационните и комуникационните технологии, но и в областта на медиите, където заедно с Швеция сме първите две държави в Европа. Това каза еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел в интервю за предаването „Преди всички“ по повод на днешната конференция..

публикувано на 19.06.18 в 09:49