Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Симеонов: Липсват сериозни аргументи за вот на недоверие към кабинета

Вицепремиерът откри международен форум за спасяването на българските евреи

| обновено на 14.06.18 в 11:51
Снимка: БГНЕС

Според вицепремиера Валери Симеонов липсват сериозни аргументи за внасяне на вот на недоверие към правителството.

Симеонов даде висока оценка на приключващото Българско европредседателство, особено по темата за Западните Балкани.

За шест месеца Българското европредседателство не извърши чудеса, но постигна своите цели, посочи вицепремиерът.

Симеонов коментира и искания вот на недоверие от БСП към правителството на тема "Сигурност".

„Това си е съвсем естествен политически ход на всяка опозиция. Сега е лишен от основание, защото звучи много смешно – „Ще искаме вот на недоверие, но след една седмица ще измислим по какъв повод и защо“. Какво точно е сигурността?“

По повод поисканата оставка на военния министър Красимир Каракачанов от лидера на партия „Воля“ Веселин Марешки, вицепремиерът каза, че е „ненавременно и необосновано“.

„Не могат да се приписват на военен министър, който е от една година на този пост, всички неблагополучия, които са резултат от натрупани проблеми, нерешени проблеми, вече 30 години“, обоснова се Симеонов.

Той е Във Велико Търново, където откри международна научна конференция, посветена на спасяването на българските евреи. Форумът е двудневен и на него учени ще представят във Великотърновския университет неизвестни факти и събития около спасяването на българските евреи преди 75 години Форумът е под патронажа на вицепремиера Валери Симеонов, който откри конференцията.

Целта на форума е да представи истината за спасяването на българските евреи и репатрирането на евреите от Беломорска Тракия и Македония, защото дълги години историята беше изопачавана, посочи преди откриването вицепремиерът Валери Симеонов.

„Продължава да шества и да тържествува невежеството по отношение на този акт на целия български народ, но и на българското правителство. Умишлено се налага една болшевишка трактовка на тази величава епопея“.

Учени и изследователи ще представят 22 доклада. Ще бъдат засегнати темите за паметниците на българо-еврейската военна слава и еврейските трудови лагери.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!