Любомила Кривошиева и нейната битка за спасяване на дивите животни

„А това сърне искаш ли го? Само за пет лева ти го давам!“ Такова неочаквано предложение получил мъж, който отскочил до пазара да си купи гъби. Мъжът протегнал ръка към подадената найлонова торба, а вътре видял примираща от ужас новородена сърничка. За щастие, тази история не свършва в тенджерата. Последвала схватка и травма, но в крайна сметка мъжът успял да вземе и предаде бебето на фондация „Дивите животни“. Там Нели, както наричат животинката, получава адекватни грижи. Оказва се, обаче, че този случай не е единичен.

Снимка
СнимкаВъв фондацията постъпват сигнали от цялата страна за обяви за незаконна продажба на диви животни. За сърнетата дори имаме информация, че хора организирано ходят в гората и търсят малки, за да ги продават после, разказва Любомила Кривошиева, създател на фондация „Дивите животни“, която обединява доброволци, занимаващи се с лечението на пострадали и осиротели диви животни. Ако се питате, как реагират съответните органи в подобни случаи, ще ви кажем откровено: те не получават сигнали.

Хората не са свикнали да подават сигнали, където трябва, за да бъдат предотвратявани такива престъпления. Това трябва да си го създадем като навик: видиш ли нещо, реагираш, информираш този, който може да направи нещо още в момента, в който се случва престъплението, а не впоследствие, предупреждава Любомила.

За съжаление, не са малко и случаите, когато хората лишават намерени пострадали диви животни от шанса им да оцелеят, водени от добри намерения. Просто защото изобщо не познаваме техните навици:

Ние имаме информация за животните единствено от приказките, които сме чели като деца. А в приказките нещата са много неверни, завоалирани, розово написани. Например, че таралежите пият мляко. Или че, ако отглеждаш таралежи в градината си, те ще убиват змиите. Но, първо – змиите не са вредни, както ги описват в приказките. Второ – не можете да разчитате на таралежите да гонят и убиват змиите.

Снимка

Когато се натъкнат на пострадали животни, хората, свързвайки се емоционално с тях, нерядко се подлъгват и решават да се борят за живота им сами докрай. Но отглеждането на диво животно е нещо много специфично. С това рядко може да се справи някой, който преди не се е занимавал с подобно нещо, уверява Любомила и допълва:

Отглеждането диви животни в домашни условия е незаконно. Освен това ти трябва не просто да ги храниш, а и да ги подготвяш за външния живот.

Снимка

Ако случайно се натъкнем на безпомощно животно и не знаем как да реагираме, най-доброто, което можем да направим за спасяването му, преди да го предадем на специалист, е:

Да го сложим на тъмно в кутия с дупки за въздух. Хората това не го възприемат. Представят си, какво би било, ако тях ги сложат в кашон, и категорично отхвърлят тази идея. А на тъмно животните са по-спокойни, не виждат какво се случва около тях, не виждат, че са до човек, което за тях е адски стрес. Проблемът е, че хората тълкуват поведението на животните неправилно. Например, животното се е вцепенило от ужас, а хората казват: „Аз го гушкам, а то се е притаило в мен и се е успокоило.“

Снимка

Във времена, когато има умни телефони и всякакви технологии, най-правилната реакция, когато се натъкнем на животно, изпаднало в беда, е да потърсим връзка с някой, който може да ни даде професионална помощ, съветва Любомила. Самата тя свързва живота си с животните от малка. За мен контактът с животните е като общуване със себеподобни. Аз по-скоро се причислявам към тях, отколкото към хората, споделя Любомила Кривошиева. Така по естествен път се ражда фондацията. Въпросът с финансирането на тази дейност обаче е сложен, затова тя разчита основно на съдействието на доброволци. Мечтата на Любомила е да получи терен, на който да изгради център за спасяване на диви животни. Дейността ни се разрасна страшно много. Приемаме над 3000 животни годишно. А сме в тясно пространство – приютени от една частна ветеринарна клиника в София. Вече пет години водим преговори със Столична община. Имаме принципна подкрепа, но нещата се случват много бавно.

Снимки: wildanimals.bg

Още от категорията

Двама от всеки трима италианци подкрепят подхода на Салвини за миграцията

Двама от всеки трима италианци подкрепят подхода на новия министър на вътрешните работи и вицепремиер на Италия Матео Салвини за решаване на миграционния проблем. Това показват резултатите от допитване на общественото мнение, разпространено от италианската агенция Ессе Ву Джи, предаде ТАСС. 63 на от учатниците в проучването подкрепят забраната кораби..

публикувано на 19.06.18 в 21:55

Общински съветник в Перник предлага паметника на Кракра Пернишки да бъде преместен на едноименния площад

Паметникът на Кракра в Перник да бъде преместен на едноименния площад, а на него място да бъде монтиран паметникът на Св. Иван Рилски, предлага общинският съветник Ерик Рангелов.  В местния общински съвет е депозирана докладна записка, в която подробно са изложени мотивите. Единият от тях е, че с преместването на монумента на Кракра Пернишки..

публикувано на 19.06.18 в 20:39

БАН: На сайта на НИМХ продължават да се разпространяват редица неверни твърдения

Ръководството на БАН отговорно заявява, че вече два месеца от началото на протестните действия, обявени от Националния институт по метеорология и хидрология, на сайта на института продължават да се разпространяват редица неверни твърдения, при това в недопустимо конфронтационен и ултимативен тон.  Това се казва в официално съобщение от ръководството на..

публикувано на 19.06.18 в 20:31
Нено Димов

Димов: Едно от условията за зелени обществени поръчки ще бъде суровините да могат да се използват повторно

Едно от условията при провеждането на зелените обществени поръчки ще бъде кандидатите да използват суровини, които могат да послужат за производство на други продукти, когато това е необходимо. Това съобщи министърът на околната среда Нено Димов.  Предотвратяването на отпадъци е в основата на намаляването на замърсяването, коментира  Димов на..

публикувано на 19.06.18 в 20:27

Правозащитна група критикува споразумение на румънските власти за подслушване на телефони

Правозащитна група критикува споразумение между Румънската разузнавателна служба и Върховния касационен съд за подслушване на телефони, предаде Асошиейтед прес. Според организацията споразумението излага обикновените граждани на потенциални злоупотреби. Съдът, прокурори и Румънската разузнавателна служба са подписали през 2009 г. таен протокол, с който..

публикувано на 19.06.18 в 20:11

Повдигнаха обвинение на кмета на Войнягово - поискал пари, за да прикрие нарушител

Районната прокуратура в Карлово привлече като обвиняем 25-годишния кмет на Войнягово Тодор Танковски, който в понеделник беше арестуван за 24 часа за подкуп от 150 лева.  Обвинението срещу него е за лично укривателство с цел имотна облага. Младият кмет е поискал парите от мъж, разследван за незаконен добив на инертни материали, като в замяна обещал да..

публикувано на 19.06.18 в 18:03
Машината на Ай Би Ем с един от словестните ѝ опоненти на представянето на „Проджект дибейтър“ в Сан Франциско.

Компютър на Ай Би Ем влезе в спор с експерти по дебати

Американската компания Ай Би Ем изправи компютър срещу двама експерти по дебати в първата публична демонстрация на проект за изкуствен интелект, по който работи от години, предаде БТА. В първата си публична изява в понеделник в Сан Франциско „Проджект дибейтър“ трябваше да приведе убедителни аргументи в полза на субсидирано от държавата..

публикувано на 19.06.18 в 17:34