Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски експерт задържан заради китайски опит за достъп до технологии на Ф-35

Новият стелт изтребител Ф-35Б с вертикално излитане и кацане, приет на въоръжение от морската пехота на САЩ.
Снимка: Ройтерс

Британската полиция потвърди днес, че е задържала мъж по закона за опазване на държавните тайни на фона на твърдения за китайски опит да се докопа до технологии на стелт изтребителите Ф-35Б, предаде АФП.

Брин Джоунс (73 г.) – бивш главен технолог по двигателите с вътрешно горене на „Ролс-Ройс“, е бил задържан след като службите за сигурност получили разузнавателна информация, че може да е предадена класифицирана информация на Пекин, съобщи в. „Сън“.

Британският производител на двигатели „Ролс-Ройс“, който е базиран в Дерби, Централна Англия, извършва суперсекретни дейности по системите за вертикалното излитане и кацане на Ф-35Б – свръхзвуков самолет на американската фирма „Локхийд Мартин“, предназначен за палубната авиация.

Британската полиция потвърди извършения във вторник арест в Дербишир, но не и самоличността на задържания, срещу когото още не са повдигнати обвинения. Мъжът, който работил в частния сектор, бил освободен късно вечерта след разпит.

Полицията извършила претърсване на адрес в Уест Мидландс, което приключило, и друго в Дербишил, което продължава.

В мрежата за професионалисти LinkedIn Джоунс се описал като хоноруван преподавател в Университета за аеронавтика на Сиан. Както и че е работил за „Ролс-Ройс“ от 1968 г. до 2003 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна