Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В австрийския парламент бяха представени плановете за европредседателството

Себастиан Курц
Снимка: БГНЕС

Австрийският канцлер Себастиан Курц и министърът на транспорта Норберт Хофер запознаха депутатите в парламента с плановете на правителството по отношение на европейското председателство, което Австрия ще поеме след две седмици от България.

Голямата цел, която правителството си поставя, е стабилността, сигурността и благоденствието да бъдат даденост в ЕС и в бъдеще. Защитата е важна на външните граници на общността, затова ще бъде поставен "ясен фокус" върху този въпрос. За вътрешната сигурност е важно да се знае "кой може да дойде и кой не", важно е също така "правителствата да решават кой може да влезе в Европа, а не онези, които прекарват нелегално бежанци", заяви канцлерът.

Министърът на външните работи Карин Кнайсъл ще постави акцент върху сближаване на ЕС със страните от Западните Балкани. "Наша задача е по най-добрия начин да помогнем да този регион при приближаването му към ЕС", заяви Курц.

Министърът на транспорта Норберт Хофер, който замества намиращия се в Русия на световното първенство по футбол вицеканцлер и министър на спорта Хайнц Кристиан Щрахе, назова като големи предизвикателства преди всичко Брекзит и преговорите за многогодишна финансова рамка.

Опозицията предупреди Курц да внимава да не разцепи Европа. В един глас лидерите на трите опозиционни фракции отправиха критики към обявената от Курц "ос на желаещите" в миграционната политика. Керн заяви, че вижда Европа застанала на "повратна точка" и поставена на изпитание както отвътре, така и отвън. Като примери за това Керн посочи експанзионистичната политика на Китай и липсата на уважение от страна на американския президент Доналд Тръмп.

Водачът на НЕОС Матиас Щролц изказа съжаление, че Европа е загубила най-важния си съюзник в лицето на САЩ и същевременно е заплашена от Русия и Китай, и също отправи апел към Курц да потърси други съюзници в рамките на Европа. Росман, лидерът на парламентарната група на Листата Пилц, пък отправи критики заради липсата на акценти като борба с данъчните измами и за опазване на климата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна