Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишиха посмъртно загиналите пилоти на хеликоптера Ми-17

| обновено на 15.06.18 в 14:50
Кап. Пламен Пантилеев и кап. Стоян Неделчев
Снимка: : Министерство на отбраната

Двамата загинали пилоти - майор Пламен Пантилеев и майор Стоян Неделчев, посмъртно са били повишени в звание. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на  отбраната. Пилотите загинаха в понеделник при трагичен инцидент с хеликоптер, в района на авиобаза "Крумово".

Днес с пълен военен церемониал на Централните гробища в Пловдив се провежда погребението на двамата пилоти. С едноминутно мълчание, залпове и падане на колене, стотици хора почетоха паметта на 48-годишния Пламен Панталеев, родом от Бяла и Стоян Делчев на 45 години от Елхово. 

В прощалното си слово командирът на военно въздушните сили Цанко Стойков каза, че дават обет да бъдат единни в подкрепата на всички тези, които са избрали да летят в небето, а то не трябва да взима повече жертви.  Колегите на пилотите ще ги запомнят със смелостта 

"Дали всичко от себе си и изпълнили служебния си дълъг. Един летец, за да е летец, живее в небето. Това е неговото призвание"

Опелото отслужи пловдивският митрополит Николай, като на службата  присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов,  началникът на отбраната ген. Андрей боцев,  висши военни от цялата страна. Беше прочетен и съболезнователен адрес от президента и върховен главнокомандващ на армията Румен Радев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна