Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атакуваха с фалшива новина коалицията на Меркел

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Християнсоциалният съюз отрече, че планира да сложи край на десетилетния си съюз с християндемократите на германския канцлер Ангела Меркел. Новина, съобщаваща за криза в коалицията, се появи в редица германски медии. Заместник-председателят на парламентарната група на ХСС Ханс Михелбах определи информацията като "глупост" и подчерта, че партията иска да съхрани коалицията.

По-рано в профил в Туитър, претендиращ, че принадлежи на германската медия "Хесишер рундфунк", беше публикувана информация, че вътрешният министър и лидер на ХСС Хорст Зеехофер е обявил край на съюза. Малко по-късно медията потвърди, че профилът е фалшив, но много медии вече също бяха разпространили невярната информация. Според говорителя на Меркел Щефен Зайберт има признаци, че съобщението в Туитър всъщност е дошло от автор от сатиричното списание "Титаник".

Меркел продължава да е убедена, че е необходимо европейско решение по бежанския въпрос, който разделя позициите сред нейните консерватори. Разногласието заплашва бъдещето на управляващата коалиция в момент, когато разделението в Европа по въпроса с мигрантите също достига връхна точка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна