Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атентат помрачи безпрецедентно примирие в Афганистан

Генералният секретар на ООН призова страните в конфликта в Афганистан да не допуснат прекъсване на процеса за мир

| обновено на 17.06.18 в 08:45
Прегръдки между войници и талибани по случай края на Рамадан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова страните в конфликта в Афганистан да не допуснат прекъсване на процеса за мир, въпреки вчерашния атентат в провинция Нангархар, предаде ТАСС.

Гутериш осъди нападението, при което загинаха десетки.

Екстремистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за днешния самоубийствен атентат с кола бомба в афганистанската провинция Нангархар, при която загинаха най-малко 26 души, съобщи Ройтерс, като цитира новинарския сайт "Амак",  смятан за негласен орган на групировката.

Бомбата избухна по време на безпрецедентно общо празненство на бунтовници талибани, афганистански правителствени войници и цивилни граждани, радващи се на тридневното примирие по случай ислямския празник, който бележи края на свещения месец Рамазан. Подобни масови празненства днес имаше в столицата Кабул и в още редица провинции и градове на страната.

Веднага след взрива в Нангархар талибаните заявиха, че нямат нищо общо с него.По последни данни освен убитите има и близо 50 ранени.

По-рано този следобед десетки невъоръжени талибани влязоха в столицата Кабул и други големи градове в Афганистан. Това доведе до безпрецедентни сцени - бойци на ислямистката групировка се поздравяваха и снимаха с представители на силите за сигурност и обикновени хора. С талибаните се срещна дори и вътрешният министър на страната Уайс Бармак.

Настроението навсякъде изглеждаше празнично. Врагът е друг, изтъкнаха джихадист, записан от международни медии:
"Нямаме проблем с афганистанската полиция и армия. Бием се, защото в страната ни има чужденци. Няма да имаме проблем с афганистанците, нито сега, нито в бъдеще".

Същевременно президентът на страната Ашраф Гани в специално телевизионно обръщение обяви, че ще удължи примирието за Еида. Не е ясно дали Гани е зинаел за атентата в Нангархар преди изявлението, изтъкна Ройтерс.

Генералният секретар на ООН похвали решението на афганистанския президент Ашраф Гани да удължи прекратяването на огъня с радикалното талибанско движение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна