Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкото правителство оцеля при вота на недоверие

Историческият договор за името на Македония се очаква да бъде съпроводен с протестни демонстрации от двете страни на границата

| обновено на 17.06.18 в 08:29
Полицията използва звукови гранати и сълзотворен газ, за да попречи на демонстрантите да влязат в парламента в Атина.
Снимка: Ройтерс

Правителството на премиера Алексис Ципрас оцеля снощи при вота на недоверие в парламента, което отвари пътя за днешното подписване на историческото споразумение за името на Македония.

Поддръжниците на Ципрас в парламента отхвърлиха инициативата на опозиционната партия „Нова демокрация“ със 153 срещу 127 гласа. Лидерът на партия „Независими гърци“ Панос Каменос изпълни обещанието си, че няма да свали правителството, въпреки че е против споразумението.

„Днес не гласуваме за споразумението“, подчерта той преди гласуването.

Опозицията атакува премиера, тъй като според нея той е направил твърде много отстъпки по споразумението. „Няма да разделим гърците, за да обединим македонците“, заяви лидерът на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис.Демонстранти пред гръцкия парламент в Атина в късния следобед на 16 юни 2018 г.

Хиляди гърци протестираха срещу споразумението пред парламента, призовавайки Ципрас да подаде оставка. Полицията използва звукови гранати и сълзотворен газ, за да попречи на демонстрантите да влязат в сградата.

Националисти от двете страни на границата се обявиха против и обещаха да протестират и днес.

Гръцки опозиционни сили мобилизират привържениците си да покажат недоволството си срещу името Република Северна Македония в района на Преспа, а опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ организира протестен марш в Битоля.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна