Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собственици на малки бензиностанции излизат на протест в София на 26 юни

Днешният протест в Бургас бе "репетиция" за големия протест в София на 26 юни.
Снимка: БГНЕС

Собственици на малки бензиностанции излизат на национален протест във вторник - 26 юни, пред Народното събрание, решиха на национална среща във Велико Търново Сдружението на превозвачите и Сдружението на малките търговци на горива.

Недоволството им е срещу проектозакона за търговията с горива и нефтопродукти. Планират се протестни шествия на над 250 автоцистерни през „Цариградско шосе“, "Ботевградско шосе" и Владая.

На срещата бе решено още, че ако протестът в София няма резултат, ще последва лавина блокади на входно-изходните пътища за областните градове.

Разговорите във Велико Търново започнаха с лозунгите „Закон убиец“, „Не премахвайте конкуренцията“ и „Оставете малките данъкоплатци“ бяха други от лозунгите на националната среща на сдружението на малките търговци на горива и сдружението на превозвачите.

Законът за търговията с горива, чието второ четене предстои в пленарна зала, ще доведе до фалит на близо 400 малки бензиностанции, които държат 15 на сто от пазара на горива в страната,  посочи Николай Николов, председател на сдружението на малките търговци на горива.

„Ние ще сме евентуални бъдещи нарушители на закона и затова обезпечаваме дейността си. За тези нарушения са обезпечени с 500 хиляди лева  уставен капитал три милиона, който няма никакво отношение държавата да може по някакъв начин да вземе от тези пари да си удовлетвори вземането“, каза той.

В същото време в Бургас започна протестно шествие срещу финансовите гаранции, предвидени в промените в закона за търговия с горива. Над 40 товарни коли, цистерни и леки автомобили преминаха през града.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна