Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН: Рекорден брой бежанци и разселени през 2017 г.

Един на всеки 110 души по света сега е бежанец или вътрешно разселен, показват данните на ООН.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на бежанците и вътрешно преселените по света е достигнал миналата година рекордните 68,5 милиона, половината от които деца, съобщи днес Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), предаде БТА.

Кризата в Демократична република Конго, войната в Южен Судан и бягството на стотици хиляди рохинги от Мианма към Бангладеш са довели до рекордно равнище на принудителните изселвания през 2017 г., се казва в годишния доклад на ВКБООН, цитиран от Франс прес и ДПА.

Един на всеки 110 души по света сега е бежанец или вътрешно разселен.

Статистиката показва, че през 2017 г. броят на бежанците е нараснал с 3,1 милиона души спрямо 2016 г. За сравнение през 2016 г. увеличението спрямо предходната година е било с малко над 300 000 души.

25,4 милиона от общо 68,5 милиона бежанци са избягали от конфликти или преследване.

70 на сто от бежанците са избягали от конфликти само в 5 страни - Афганистан, Мианма, Сирия, Сомалия и Южен Судан. Това означава, че потокът на бежанците може да се забави значително, ако бъде намерено решение на някоя от тези кризи, подчерта върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди. В същото време той отбеляза, че в нито една от тези страни не се забелязва подобен прогрес.

Около 85 на сто от бежанците по света са потърсили убежище в държави с ниски или средни доходи, обърна внимание Гранди на пресконференция в Женева.

Най-много бежанци са приели миналата година Турция, Пакистан, Уганда, Ливан и Иран, следвани от Германия.

„Намираме се в решаващ момент, в който подходящият отговор на принудителното изселване по цял свят ще изисква нов и по-глобален подход, за да може страните и общностите да не бъдат оставяни да се справят сами с подобни ситуации“, подчерта Гранди.

Броят на вътрешно разселените в държави по света е достигнал миналата година 40 милиона - съвсем лек спад. Най-голям е броят им в Сирия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна