Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай също заплаши с допълни мита за американски стоки с оглед на ескалиращия търговски конфликт със САЩ

Пекин заплаши да наложи митнически тарифи върху още една група от стоки, произвеждани в САЩ, ако администрацията на президента Доналд Тръмп действително въведе втори кръг от наказателни налози върху китайски стоки, съобщи във вторник официалната държавна информационна агенция на страната "Синхуа".

Предупреждението за поредни ответни мерки е факт, след като в понеделник вечерта Доналд Тръмп обяви, че ще поиска от своята администрация да определи нов списък с китайски стоки за 200 млрд. долара, които да бъдат облагани с мито в размер на 10% в допълнение към вече определените наказателни тарифи от 25% за група от стоки за 50 млрд. долара.

Според "Синхуа" говорител на китайското министерство на търговията е заявил, че Пекин няма да има друг избор освен да предприеме всеобхватни наказателни мерки в отговор на предприетите от САЩ търговски стъпки.

"Водената от Съединените щати търговска война е в противоречие както с пазарните закони, така и с тенденциите за развитие на днешния свят. Тя подкопава интересите на китайския и на американски народ, интересите на компаниите и интересите на всички хора по целя свят", посочи говорителят на Министерството на търговията на Китай, цитиран от държавната агенция.

Трябва да се има предвид, че в своето изявление от понеделник вечерта, Доналд Тръмп предупреди, че може да поиска от администрацията на Белия дом да определи по-високи мита за китайския внос за още 200 млрд. долара, предизвиквайки по този начин  опасения, че двете най-големи икономики в света са на прага на реална мащабна търговска война.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна