Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС: Всички нежелани от общините язовири ще се управляват от ново държавно предприятие

Снимка: БГНЕС

Всички нежелани от общините язовири ще се управляват от ново държавно предприятие, решиха окончателно народните представители с гласуваните промени в Закона за водите.

Местните власти ще имат тримесечен срок да решат дали да прехвърлят собствеността на язовирите или ще продължат да ги стопанисват.

С окончателните промени в закона, язовирите ще се категоризират на "малки" и "големи", и "опасни" и "рискови". От това ще зависи честотата на проверките им и изискванията към експертния персонал за тяхната поддръжката.

Ново държавно предприятие ще поеме собствеността на язовирите, които се прехвърлят от общините. То ще се ръководи от 8-членен управителен съвет, председателстван от министъра на икономиката. С измененията се създава и специализирано търговско предприятие, което се ангажира с ремонта и поддръжката на прехвърлените безвъзмездно язовири на държавата. Търговското дружество ще е към Министерство на икономиката, като целта му е то да поеме буферния период до прехвърлянето на собствеността.

Целта на промените в Закона за водите е да се гарантира безопасността на населените места, в близост до язовири.

В страната има малко над 6 000 язовира, над 4 500 от тях са общински. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна