Съкровища от Северно море

Тъкачи на килими в Карачи - 1873 г.
Снимка: Wikipedia

През пролетта на 2016 г в залива Вадензее в Северна Холандия група от местни гмуркачи неочаквано се натъкват на подводна находка в студените води на Северно море: изцяло запазена красива рокля от коприна и парчета от скъп килим. Находките са престояли повече от 400 години в морето. Запазени са необичайно добре, защото са били покрити с пясък. През XVII в., т.нар Златен век на Холандия, корабите пътуващи от и към Амстердам е трябвало да спират край остров Тексел и заради силните бури в района, по дъното има множество останки от корабокруширали кораби. Откритата рокля е била в кутия за дрехи, заедно с много други предмети, включително наметало, чорапи и висулки, украсени със златна и сребърна нишка. Кожените корици на книги с герба на английския крал Чарлз I, също открити под пясъка, подсказват на изследователите, че може би товарът на борда на кораба е принадлежал на кралското семейство Стюарт. Откритите дрехи свързват с придворната дама Жан Кер, графиня на Роксбурхе и довереница на английската кралица Хенриета-Мария.
В потъналия кораб са намерени още и сандъци с тамян и смирна – те са били търсени и ценени, заради лечебните си действия, освен това и двете растения са свързани с християнството: те са сред даровете, които тримата влъхви носят при раждането на Христос. Открита е и италианска керамика, гребен, ръчна чанта и сложно украсена „ароматна топка“, която била носена около врата като колие, за да разпръсва миризмата на цветя и билки.
Но най-интересни са парчетата от килима. Той е изтъкан от коприна и вълна и е с изображения на цветя и животни, включително и лъвове. Мотивите, цветовете и тъкачната техника отвеждат изследователите към заключението, че става дума за един от прочутите лахорски килими и че той е бил изработен през втората четвърт на XVII век.
Къде се намира Лахор и как са били изработвани тамошните килими, ще разберете от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.


Още от категорията

Малките морски приказки на Роси Кота

В седмицата от 16 до 20 юли „Ранобудно петленце“ ще Ви буди с приказки за морето и неговите обитатели. Започваме с малките морски приказки, написани от Роси Кота и разказани от Ицко Финци. В понеделник, на 16 юли , слушайте „Мъдрецът“, във вторник, на 17 юли , приказката за „Ракът - отшелник“, а на 18 юли, в сряда , се събудете с историята за „Морето..

публикувано на 15.07.18 в 09:15

Лятото - време да помечтаем...

В предаването "Радиолексикон" се настроихме на лятна вълна с малчуганите от 43-а детска градина „Талант“. Попитахме ги какви са техните ЛЕТНИ МЕЧТИ Така разбрахме, че те са толкова много, че не е сигурно дали лятото ще стигне за всички… От супер сили, през луксозни коли, до дъжд от сладкиши и какво ли не още. А, как ще изглежда светът, ако сме..

публикувано на 11.07.18 в 17:34
Част от плаката на фестивала

Незабравими срещи с участниците в детския театрално-танцов фестивал „Талантино – 2018“

В неделя сутрин ще ви заведа на театър. Току-що се завърнах от детския театрално-танцов фестивал „Талантино“ , който се проведе в Благоевград за шеста поред година. Само за пет дни 17 театрални школи от цяла България представиха 21 постановки. Програмата беше разнообразна и включваше представления за малки, големи и завършващи училище деца. Първо..

публикувано на 11.07.18 в 08:55
Богинята Лето с близнаците Аполон и Артемида

Най-старите приказки на Древна Елада

В сутрините от 9 до 13 юли , в „Ранобудно петленце“, очаквайте поредицата за титаните, боговете и героите или най-старите приказки на Древна Елада. Митът за бога „Зевс“ и битката му с баща му Кронос, най-младият сред титаните, който искал да остане завинаги господар на света, ще звучи на 9 юли, в понеделник . Поредицата за титаните и боговете ще..

публикувано на 08.07.18 в 08:30
Две от книгите на Ивете Жултовска-Дарска

С четене футболистите стават още по-добри футболисти

Навлизаме в последната седмица на Световното първенство по футбол, което се провежда в Русия. В тези дни не само навсякъде хората се вълнуват от играта на най-добрите национални отбори, но да не забравяме, че и по-малките момчета – бъдещите участници в Мондиал, се запалват по футбола и преживяват все по-емоционално красотата и драматизма...

публикувано на 06.07.18 в 11:27

Керамичните картини

Върху плоча от изпечена бяла глина майсторът поставя голям лист хартия. В средата на листа е нарисувано огромно слънце с преплетени лъчи, под него и над него има по две големи птици с дълги „рошави“ опашки. Майсторът внимателно дупчи хартията с игла, като повтаря точно очертанията на рисунката. След това взима малка тубичка с разредена червена глина и..

обновено на 06.07.18 в 09:32

Ваканцията - море, сладолед, дъжд от бонбони и много, много игри

Въпреки дъждовете през последните дни, в най-детското предаване в ефира на Радио София - "Радиолексикон" се настроихме на лятна вълна. С най-малките ни събеседници от 7-а детска градина "Детелина" обсъдихме коя е мечтаната им ВАКАНЦИЯ Но какво всъщност е лятната почивка: - да те пуснат да играеш, да се забавляваш, защото цяла година си..

публикувано на 02.07.18 в 17:34