Съкровища от Северно море

Тъкачи на килими в Карачи - 1873 г.
Снимка: Wikipedia

През пролетта на 2016 г в залива Вадензее в Северна Холандия група от местни гмуркачи неочаквано се натъкват на подводна находка в студените води на Северно море: изцяло запазена красива рокля от коприна и парчета от скъп килим. Находките са престояли повече от 400 години в морето. Запазени са необичайно добре, защото са били покрити с пясък. През XVII в., т.нар Златен век на Холандия, корабите пътуващи от и към Амстердам е трябвало да спират край остров Тексел и заради силните бури в района, по дъното има множество останки от корабокруширали кораби. Откритата рокля е била в кутия за дрехи, заедно с много други предмети, включително наметало, чорапи и висулки, украсени със златна и сребърна нишка. Кожените корици на книги с герба на английския крал Чарлз I, също открити под пясъка, подсказват на изследователите, че може би товарът на борда на кораба е принадлежал на кралското семейство Стюарт. Откритите дрехи свързват с придворната дама Жан Кер, графиня на Роксбурхе и довереница на английската кралица Хенриета-Мария.
В потъналия кораб са намерени още и сандъци с тамян и смирна – те са били търсени и ценени, заради лечебните си действия, освен това и двете растения са свързани с християнството: те са сред даровете, които тримата влъхви носят при раждането на Христос. Открита е и италианска керамика, гребен, ръчна чанта и сложно украсена „ароматна топка“, която била носена около врата като колие, за да разпръсва миризмата на цветя и билки.
Но най-интересни са парчетата от килима. Той е изтъкан от коприна и вълна и е с изображения на цветя и животни, включително и лъвове. Мотивите, цветовете и тъкачната техника отвеждат изследователите към заключението, че става дума за един от прочутите лахорски килими и че той е бил изработен през втората четвърт на XVII век.
Къде се намира Лахор и как са били изработвани тамошните килими, ще разберете от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.


Още от категорията

Котката на щастието

Старите японски легенди разказват, как някога едно коте спасило княза на Хиконе от сигурна смърт като му показало вратата на храма Готоку-дзи в Едо (днешно Токио). В една страховита буря то, съвсем навреме, вдигнало бялата си лапичка и тя проблеснала в тъмното така, че князът успял да притича към портата, миг преди огромна мълния да изпепели дървото, под..

публикувано на 14.11.18 в 12:35

Мечешки истории в „Ранобудно петленце“

Главният герой в първата ни мечешка приказка, в понеделник, на 12 ноември , е една много лакома мецана, която лошо си изпатила от своя ненаситен стомах. Приказката „Мечката и мравките“ е на българския писател Ран Босилек. Във вторник, на 13 ноември , можете да чуете приказката „Момъкът и злата ханска дъщеря“, в която един беден, но сърцат момък успял да..

публикувано на 11.11.18 в 08:40

Музикално програмиране за деца в Детското.БНР

Ако обичате музиката и не можете да се отлепите от компютъра си, бъдете в неделя, на 11 ноември, с Детското.БНР. Ще Ви заведем на музикален урок в училище „Мюзик плей“, където Михаил Йосифов от група „Насекомикс“ ще ни покаже как се създава музика с помощта на компютър, подходящ софтуер, електронни устройства и различни музикални инструменти. В..

публикувано на 10.11.18 в 08:30

Статуята на трите лъжи

Когато през 1884 година в колежа в Харвард решават да направят бронзова статуя на младия свещеник Джон Харвард, почитан като основател на колежа, никой не подозира, че скоро тази статуя ще стане известна като „статуята на трите лъжи“… Тя изобразява млад мъж, който замислено гледа към залеза. Облечен е в риза, три-четвърти панталони и наметка по модата от..

публикувано на 07.11.18 в 12:15

Микробите - опасни или не, важно е да се справим с тях

Поредната ни среща в "Радиолексикон" с децата от 29-а детска градина „Слънце“ в столичния квартал "Изток" бе посветена на МИКРОБИТЕ От децата разбрахме, че тези гадинки могат да сменят цвета си - има сини, зелени, розови - тези са от добрите и черни - най-опасните от всички. Даже скоро може да започнат да се движат и с колела, за да са по-бързи..

публикувано на 05.11.18 в 14:48
Карлсон по Астрид Линдгрен

Истории от Астрид Линдгрен в „Ранобудно петленце“

Точно така! В „Ранобудно петленце“, в седмицата от 5 до 9 ноември , сме Ви подготвили любими истории от книгите на Астрид Линдгрен. В понеделник, на 5 ноември , се събудете с веселата история за „Малкото призраче“. В сряда, на 7 ноември , чуйте още от лудориите на Кралсон в „Карлсон и прахосмукачката“. Във вторник, на 6 ноември , ще Ви разкажем една..

публикувано на 04.11.18 в 08:25
Разузнавач

Истории за разузнавачи

Разузнавачите са нещо като учени под прикритие. Те събират информация за нещо или някого, после я анализират и накрая я записват в тайния си дневник. Скриват го някъде, така че никой да не разбере къде е и го отварят, когато имат още нещо да напишат. Разузнавачите живеят под прикритие. Обличат се като обикновените хора и се движат в обществото като тях...

публикувано на 03.11.18 в 08:25