Съкровища от Северно море

Тъкачи на килими в Карачи - 1873 г.
Снимка: Wikipedia

През пролетта на 2016 г в залива Вадензее в Северна Холандия група от местни гмуркачи неочаквано се натъкват на подводна находка в студените води на Северно море: изцяло запазена красива рокля от коприна и парчета от скъп килим. Находките са престояли повече от 400 години в морето. Запазени са необичайно добре, защото са били покрити с пясък. През XVII в., т.нар Златен век на Холандия, корабите пътуващи от и към Амстердам е трябвало да спират край остров Тексел и заради силните бури в района, по дъното има множество останки от корабокруширали кораби. Откритата рокля е била в кутия за дрехи, заедно с много други предмети, включително наметало, чорапи и висулки, украсени със златна и сребърна нишка. Кожените корици на книги с герба на английския крал Чарлз I, също открити под пясъка, подсказват на изследователите, че може би товарът на борда на кораба е принадлежал на кралското семейство Стюарт. Откритите дрехи свързват с придворната дама Жан Кер, графиня на Роксбурхе и довереница на английската кралица Хенриета-Мария.
В потъналия кораб са намерени още и сандъци с тамян и смирна – те са били търсени и ценени, заради лечебните си действия, освен това и двете растения са свързани с християнството: те са сред даровете, които тримата влъхви носят при раждането на Христос. Открита е и италианска керамика, гребен, ръчна чанта и сложно украсена „ароматна топка“, която била носена около врата като колие, за да разпръсва миризмата на цветя и билки.
Но най-интересни са парчетата от килима. Той е изтъкан от коприна и вълна и е с изображения на цветя и животни, включително и лъвове. Мотивите, цветовете и тъкачната техника отвеждат изследователите към заключението, че става дума за един от прочутите лахорски килими и че той е бил изработен през втората четвърт на XVII век.
Къде се намира Лахор и как са били изработвани тамошните килими, ще разберете от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.


Още от категорията

С балетна стъпка

Балетът като отделно представление се появява в дворовете на италианските благородници през XV век. През първата половина на XVI в. Катерина от италианското благородническо семейство Медичи е дадена за жена на френския крал Анри ІІ. Тя не само пренася италианското танцово забавление във Франция, но и започва да го използва, за да показва колко богата и..

публикувано на 19.09.18 в 08:30

Учени приказки в „Ранобудно петленце“

Новата учебна година започва и ако имате колебания дали е необходимо да се ходи на училище, чуйте в понеделник сутринта, на 17 септември , словашката приказка „Учената принцеса“. На ползата от владеенето на чужди езици е посветена забавната ни приказка във вторник, на 18 септември . Тя се казва „Уроци по френски“ и идва от Англия. Колко е важно да си..

публикувано на 16.09.18 в 08:15

Как е бил създаден светът

От Древността до наши дни хората продължават да търсят отговор на този въпрос. Затова в седмицата от 10 до 14 септември в „Ранобудно петленце“ сме събрали митове и легенди от цял свят, които ни разказват за появата на света. Поредицата „Как бил създаден светът“ започва в понеделник, на 10 септември , с египетски митове. В сряда, на 12 септември , се..

публикувано на 09.09.18 в 08:25

Направи си сам закуска!

Вие можете ли сами да си приготвите закуска? Обичат ли да готвят децата и какво предпочитат да си направят за ядене? Къде може да намерите рецепти за вкусни сандвичи – бухал, мишка, калинка и морски шах? Храната е темата на Детското.БНР в събота, 8 септември . И още? Обичат ли децата пица и кога се е появила тя? А дали някога пицата е била сладка? Тази..

публикувано на 07.09.18 в 08:30

Кампания учи децата да опазват природата и да обичат четенето

Шестото издание на националната екоинициатива  „Стара хартия за нова книга“ започва в събота – 8 септември от Бургас, ще обиколи и  Хасково, Русе, Плевен, Пловдив. В София събитието е целодневно, на 16 септември (в останалите градове се провежда от 10:00 до 14:00 часа на централен площад) Всяко дете, което донесе поне 5 кг хартия за..

публикувано на 06.09.18 в 17:16

Латиноамерикански приказки и легенди

Няма по-тъжна и по-красива поема от тази, която се е родила от американската история. Не е възможно да се чете без нежност, без да се усетят цветчетата и перцата, които летят във въздуха. Една от прекрасните стари книги, подвързани в пергамент, които разказват за Америка на индианците, за нейните градове и празници, за ценността на нейното..

публикувано на 01.09.18 в 09:05

Полски приказки в „Ранобудно петленце“

В седмицата от 3 до 7 септември избрахме за Вас приказки от Полша в ефира на „Ранобудно петленце“ . В понеделник, на 3 септември , слушайте историята „Безценното имане“, в която бедният ратай Станислав случайно среща в гората един много чуден старец със зелено елече и калпак от борова шишарка. Във вторник, на 4 септември , се събудете с полската..

публикувано на 31.08.18 в 17:05