Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път християни и мюсюлмани заедно отдадоха почит пред на жертвите на етническото и религиозното насилие

Снимка: satovcha.net

За първи път християни и мюсюлмани заедно отдадоха почит пред на жертвите на етническото и религиозното насилие. Пред паметната плоча в село Жижево, община Сатовча, се събраха историци, интелектуалци, представители на местната власт и жители от целия район.

През 1912 година  десетки мъже -мюсюлмани  от село  Жижево са убити  , защото  са отказали да сменят вярата и имената си.  Един от тях е бил  прадядото на Емил Моллов, директор на  най- голямата гимназия във Велинград и член на общобългарския комитет „ Васил Левски“:

„Това място за мен свещено, моите корени започват от тук. Фактите са такива каквито са ние не можем да ги променим, но да спасим нашата родина България не трябва да има деление на етническа, религиозна, на верска основа, всички заедно да гледаме как да се борим за това как да спасим държавата си.“

 Едва през тази година  злокобното място е омилостивено с поставянето на паметна плоча,  пред която  днес мюсюлмани и християни взаимно си  поискаха прошка. Инициативата за помирение и единение  е на организацията  „ Дружба Родина“,  сподели на  събитието в Жижево Петко Колев:

„Трябва да излекуваме раните, лечебната билка е взаимното преклонение пред пролятата кръв на жертвите на Българското братоубийство.“  

 Мисията на преклонение пред жертвите на българското братоубийство  ще  продължи утре в доспатското село Барутин, а следващата спирка е Батак. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна