Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За седемнайсетият директор на едната единствена здравна касичка

Снимка: Архив

За седемнайсет години единствената у нас Здравна каса смени седемнайсети директор. Което като начало би трябвало да означава, че няма нужда от такава длъжност. Или по-точно има, за да се легитимира погрешната за здравеопазването и пациентите система. Която, както и да я погледнем, е акумулатор на пари, разхищавани или по-точно точени от определени хора. Или колективи.
От осемнайсет години Здравната каса има надзорен съвет, който се назначава. Няма общо събрание, няма реално функциониращи Контролен и Управителен съвет. Обикновено председател на този Надзорен съвет е висш държавен, т.е. контролируем от мнозинството, служител. От последните един стана сегашен министър. Като отплата, вероятно за реда там.
По места касата се управлява почти безконтролно от тамошната си  администрация. Не е световна тайна, че в нея има доста хора с медицинско образование. Още по-малка тайна е, че голяма част от тези дипломирани лекари са хора с неосъществени професионални възможности. Ако изобщо са имали такива. Може да се кажат и по-точни определения. Което е валидно и за голяма част от министерските, или други централизирани чиновници у нас. Но те определят парите, а оттам и реалностите в здравната ни система.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна